Maksimilijan Rojnić pogodio tri sride i - osvojio Prstenac


Nakon što je u subotu osvojio Viticu, Maksimilijan Rojnić večeras je odnio pobjedu i u 42., obnovljenoj Trci na prstenac, triput "ubovši" sridu, što mu je donijelo maksimalnih devet punti. Na pitanje u čemu je tajna njegova uspjeha, odgovorio je: "Stvar je u dobrom jahanju!"

Do pobjede ga je donio konj Impressive, a koplje "uštimao" kopljonoša Markus Bulić. Prvi je to put u povijesti barbanske trke da jedna osoba bude dvostruki slavodobitnik, stoga ne čudi euforija publike na krcatom barbanskom Gradišću koja je ispratila pobjednika. Rojnić, rođen 1972. godine, prethodnog je dana u Trci na viticu pobijedio osvojivši osam punti. U toj je trci nastupio 13. put, dok je prstenac "gađao" 25. put. Prije ove, pobjedu je odnio još triput: 1992., 1998. i 2002. godine.

Pobjednik je dobio 30.000 kuna, a Anton Kliman, izaslanik predsjednice RH, pokroviteljice manifestacije, poklonio mu je povijesni bodež. Kao prijelaznu nagradu, dobio je pticu "Prstenac".

Svih 16 konjanika jahalo je tri trke ili, kao što bi rekli Barbanci, trka. Iako u posljednji trk ulaze samo najbolji, Časni sud u zadnji je krug pripustio sve konjanike, a pokazalo se da su posljednja trojica osvojila i najviše bodova. Naime, 14. konjanik bio je Andrej Kancelar, koji je osvojio četiri punta, svrstavši se na treće mjesto. Nakon njega nastupio je lanjski slavodobitnik Bruno Kožljan koji je u prva dva trka osvojio 4 punta, a u trećem dva, dakle ukupno šest, i u tom se trenutku izjednačio s Rojnićem. Međutim, nakon njega, kao posljednji konjanik, nastupa Rojnić i pogađa sridu, čime nadmašuje Kožljana za tri punta i postaje slavodobitnik.

Konjanike je predvodio Milio Grabrović kojemu je ovo 13. natjecanje. Osim njega i trojice najuspješnijih, nastupili su i Goran Špada, Toni Uravić, Stefano Osip, Silvio Učkar, Sanjin Pliško, Nandi Radola, Stefano Benazić, Aleksa Vale, Luka Kancelar, Toni Vlačić, Kristijan Kancelar, Bruno Kožljan i Gvido Babić. Oni su u manje od 12 sekundi, u tri trka trebali prijeći stazu dugu 151 metar i, po mogućnosti, pogoditi sridu.

Kao i prethodnih godina, i ovoj su trci prisustvovali brojni političari predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem koje je ugostio Dalibor Paus, barbanski načelnik i predsjednik društva Trka na prstenac.

Otvarajući manifestaciju, Kliman je naglasio da ovogodišnja trka govori o njezinoj snažnoj ukorijenjenosti u identitet ne samo Barbana i Istre, nego i cijele Hrvatske. Po njegovim riječima, sve većoj glasovitosti ove priredbe pridonose prijateljstvo i suradnja Općine Barban i Grada Sinja. "Istra tom jedinstvu pridonosi brojnim osobitostima, kako onima koje baštini iz antičkog doba, tako i naslijeđem hrvatske kulture", zaključio je Kliman.

Plenković je kazao da je ovo potvrda lijepe tradicije koja je, prema zapisima, čak 15-ak godina starija od sinjske alke.

- Međutim, bila je određena pauza u održavanju, a obnovljena trka održava se proteklih 40-ak godina. Za Barban, za središnju Istru, ona predstavlja jedan krasan, ne samo konjanički, sportski, nego i pravi turistički događaj, mjesto okupljanja naših ljudi i turista. Očekujemo lijepu trku i krasno druženje, kao što je bilo i lani, izjavio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prvi je put prisustvovao ovoj manifestaciji. Čestitavši svima koji su obnovili trku, kazao je da je "kolovoz razdoblje u kojem vidimo raznolikost Hrvatske, bogatstvo običaja, tradicije i povijesti koja nas povezuje od Slavonije, središnje Hrvatske, do Dalmacije i Istre".

"Ovi konjanici su pravi vitezovi, pa bi bilo lijepo da u hrvatskom društvu imamo više viteštva i više onoga što se dotiče viteškog kodeksa, poštenja, hrabrosti i odvažnosti, odnosno svega onoga što nam u ovim zahtjevnim vremenima treba", rekao je Jandroković.

Među uzvanicima bio je i istarski župan Valter Flego koji je napomenuo da je istarska vlast jako koncentrirana na upravljanje svojim razvojem, otvaranje novih radnih mjesta i investicije, ali i na ovakve manifestacije koje svjedoče o ovdašnjoj kulturi, povijesti i regionalnom identitetu.

- Zato svi i podržavamo Trku, te pomažemo u očuvanju tradicije jer mislimo da imamo što pokazati kako našim ljudima, tako i gostima. Zbilja sam ponosan na Trku koja je i ove godine lijepa i kvalitetna. Nemam favorita, divim se tim mirnim rukama i očima koje pogode u sridu. Svaka im čast, izjavio je župan.

Cappelli: Rast turističkog prometa od 10 do 12 posto

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da broj gostiju u Barbanu pokazuje koliko je ova manifestacija opravdana s turističkog aspekta. To bi trebao biti putokaz na koji način razvijati turizam, rekao je te dodao da bi ovakve manifestacije trebale biti motiv dolaska gostiju, a ne samo sunce i more. Govoreći o turističkim brojkama, kazao je da su se potvrdile prognoze o tome da će ova godina završiti s 10 do 12 posto više turističkog prometa u odnosu na lani.

Plenković: Prioritet spajanje južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske

Odgovarajući na pitanja novinara o tome komunicira li s vlašću u BiH vezano uz Pelješki most, kazao je:"Razgovaramo s našim prijateljima u BiH o toj temi zadnjih desetak godina, a ta je tema bila i jedna od točaka zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade početkom srpnja u Sarajevu. Izašlo se u tehničkom smislu gabarita mosta na način da postoji neometan prolaz bilo kakvog plovila koje bi moglo uopće ići prema Neumu i mislim da će to sve biti u redu. Nama je važno 357 milijuna eura nepovratnih sredstava koje je odobrila Europska unija, očekujemo uspješno spajanje južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske i to je za nas prioritet, izjavio je premijer. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter