Maksimilijan Rojnic pobjednik Vitice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maksimilijan Rojnic iz Petehi veceras je na barbanskom Gradišcu slavio u dramaticnoj završnici 15. Trke za viticu. Najboljem konjaniku, koji je s 5,5 punata bio prvi nakon tri trke, viticu je na koplje stavio predsjednik društva Trka na prstenac Mladen Kancelar.

Jašuci na konju Vesna, Rojnic je stekao prednost u drugoj trci, kad je pogotkom u sridu dobio tri boda; pola boda osvojio je u prvoj te dva u trecoj trci. Ovaj je tridesetosmogodišnjak 13 puta sudjelovao u Trci za viticu i 18 puta u Trci na prstenac, dosad skupivši po tri pobjede na svakom od tih natjecanja. Osim vitice, za svoju je pobjedu osvojio cek Zagrebacke banke na deset tisuca kuna.

Unatoc vrucini, šesnaest konjanika budno su pratili i bodrili brojni navijaci. Nakon postrojavanja na stazi dugoj 150 metara, prvu trku otvorio je Gvido Babic, koji je promašio prstenac i ostao bez bodova, a nakon njega natjecao se Rojnic, koji je prvim pogotkom osvojio pola boda. U prvoj trci nije pogodena nijedna srida, cak je cetiri natjecatelja ostalo bez punata, jednak ih je broj završio s jednim, a njih osam s pola boda.

Zbog izjednacenosti natjecatelja napeto je bilo u drugom krugu, koji je bio puno žešci. Prvi je opet trcao Babic, koji je ovaj put pogodio u sridu, prvi te veceri, osvojio svoja prva tri punta i izazvao buran pljesak oduševljene publike. Nakon njega sridu je pogodio još samo Rojnic, a šest je konjanika promašilo prstenac.

O pobjedniku se stoga odlucivalo u trecoj trci, u kojoj se inace ne natjecu konjanici s najmanje bodova u prve dvije trke, no buduci da se radi o generalnoj probi za Trku na prstenac, pojasnio je voditelj Mario Bencic, opet su trcali svi, pocevši od onih s najmanje bodova.

S dva promašaja iz prve dvije trke prvi je trcao Mario Uckar, no opet nije imao srece - i treci je put promašio. Nakon njega trcao je Petar Bencic, koji je pogotkom u sridu osvojio svoja prva tri boda na natjecanju i otvorio seriju takvih pogodaka. U sridu su nakon njega pogodili i Toni Uravic, koji je time na svom kontu nakupio 3,5 bodova, potom Danijel Uckar, najiskusniji trkac Bruno Kožljan, Željko Radola, Samuel Štokovic i Goran Špada, koji su sridama ukupno osvojili po cetiri punta.

Pretposljednji je trcao Babic, koji je osvojenim jednim puntom takoder stigao do ukupno cetiri, a posljednji se u trecoj trci, uz budno ocekivanje napete publike, natjecao Rojnic i s dva punta odlucio o pobjedniku.

Medu gostima Trke na viticu bili su predstavnici Sinja, predsjednici Viteškog alkarskog društva i alkarskog casnog suda Stipe Jukic i Andrija Filipovic Grcic te ovogodišnji slavodobitnik Alke Mario Šušnjara. Takoder jubilarna, 35. Trka na prstenac na rasporedu je sutra u 17 sati, a pocasni gost je hrvatski predsjednik Ivo Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter