Maksimalne potpore za razvoj Jadranske Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Početkom ljeta u Hrvatskoj su počela vrijediti nova pravila o državnim potporama za regionalni razvoj, što ih je, prihvaćajući nacionalnu kartu državnih potpora, prihvatila Europska komisija. U okviru novih smjernica o regionalnim potporama u razdoblju od 2014. do 2020. godine, utvrđeni su uvjeti uz koje države članice mogu odobriti državne potpore poduzećima u svrhu regionalnog razvoja, a čime se žele potaknuti rast i veća kohezija na jedinstvenom tržištu. Dvije hrvatske statističke regije - Jadranska i Kontinentalna Hrvatska - prema mjerilima Europske komisije pripadaju u skupinu "a", odnosno u regije koje imaju 60 postotni bruto domaći proizvod u odnosu na prosjek BDP-a EU-27, odnosno ostalih zemalja Unije. Jadranska Hrvatska ima 60 posto "EU BDP-a", dok Kontinentalna Hrvatska ima 61,67 posto BDP-a u odnosu na EU-27 države.

S obzirom da su hrvatske statističke regije ispod 75 posto BDP-a zemalja EU, pogodne su za potpore s maksimalnim intenzitetom. U regiji HR03 - koja označava Jadransku Hrvatsku, potpore su limitirane na 35 posto bruto ekvivalenta, dok je regija HR04, Kontinentalna Hrvatska, limitirana na 25 posto. Prostorna jedinica Jadranska Hrvatska, po karti regionalnih potpora koju je izradila Vlada, a prihvatila Europska komisija, ima 60 posto prosječnog BDP-a po stanovniku u odnosu na EU-27 zemlje.

Pojednostavljeno rečeno, od Istre do Dubrovnika moguće su maksimalne državne potpore od 35 posto za projekte koji se ocijene važnima za regionalni razvoj. To uključuje investicije u poduzeća, lokalni razvoj i infrastrukturu. Nova karta regionalnih potpora vrijedit će sve do 31. prosinca 2020. godine.

Uz pomoć nove karte regionalnih potpora hrvatska će tijela moći odobravati državne potpore za regionalni razvoj u cijeloj zemlji kako bi potaknula rast i veću koheziju na jedinstvenom tržištu. Zahvaljujući karti olakšat će se provedba programa regionalnog razvoja koji se sufinanciraju sredstvima iz europskih strukturnih fondova," rekao je Joaqu?n Almunia, dosadašnji potpredsjednik Europske komisije zadužen za politiku tržišnog natjecanja. Predviđa se kako će čitavo državno područje Republike Hrvatske, kao regija s BDP-om koji je niži od 75 posto prosjeka EU-a, biti prihvatljivo za odobravanje regionalnih potpora u razdoblju od 1. srpnja 2014. do 31. prosinca 2020. Precizno su određene i najveće razine potpore za početna ulaganja velikih poduzetnika u visini od 25 posto ukupnog troška ulaganja u Kontinentalnu Hrvatsku, u kojoj živi 67 posto ukupnog stanovništva, te od 35 posto ukupnog troška ulaganja u Jadransku Hrvatsku, u kojoj prebiva 33 posto građana Hrvatske.

Dobra vijest za male i srednje poduzetnike je da se taj postotak može uvećati za 20 postotnih bodova za male poduzetnici, odnosno za 10 postotnih bodova pri investiciji srednjih poduzetnika. Hrvatske prostorne regije imaju prioritet pri dodjeli regionalnih potpora za ulaganja jer je njihova osnovna svrha poticati razvoj slabije razvijenih regija Europe.

Važna je naglasiti kako su smjernicama o regionalnim potporama utvrđena su pravila o tome kako države članice mogu poduzećima dodjeljivati potpore radi poticanja ulaganja u nove proizvodne pogone u slabije razvijenim regijama Europe, odnosno u proširenje i modernizaciju postojećih pogona. Krajnji je cilj regionalnim državnim potporama podržati gospodarski razvoj i zapošljavanje. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter