Maksi haljina za maksimalan provod

Maksi haljina svih boja i printeva
Maksi haljina svih boja i printeva

Postoji li idealna haljina koja odgovara svim konstitucijama, ekonomskim i socijalnim prilikama? Odgovor se krije u najduljoj među haljinama, maksi haljini.

Praktična i ženstvena, idealan je komad za vruće ljetne dane, koji hladi, golica maštu, ali i otkriva preplanulu put. I svima dobro stoji - mršavicama i buckama. Znate li da je povratak na duge suknje u povijesti znak da ekonomija ne stoji najbolje? A suknje, ali i haljine, ove su sezone duge, kao i u vrijeme Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća, nakon pada burze na Wall Streetu 1929. pa sve do 1933. godine.

Početkom osamdesetih nezaposlenost je u Velikoj Britaniji bila rekordna u posljednjih pedeset godina, pa su tim više i suknje bile sve duže, no od 1984. do 1988. javljaju se prvi yuppiji, prvi mobilni telefoni i suknje postaju sve kraće. Od 1989. do 1992. kreće recesija, a suknje se ponovno spuštaju ispod koljena. U periodu od 1993. do 2002, koje obilježava ekonomski rast, suknje su ponovno postale kratke. A 2008. recesija je opet produžila haljinu. Kako stvari stoje, duge haljine će se još jako dugo nositi i biti će ovoljetni must have.      

Čar duge haljine je što taj maksi komad zapravo zahtijeva minimalnu intervenciju za očaravajuću transformaciju, sve ovisi o tome s kakvim je modnim dodacima kombinirate, jer maksi haljina može sasvim dobro funkcionirati kao casual, ali i kao svečani komad. Ujutro uz japanke i sandale, savršena je za odlazak na tržnicu, posao, ali i plažu.

Za posao, zavodljivim pareom koji možete omotati oko vrata, u slučaju da vam u uredu klima generira polarne temperature, a za plažu, samo je navucite iznad kupaćeg kostima. Osim toga, ta svemoćna haljina jedan je od onih komada koji morate imati kada putujete, jer zauzima malo mjesta, a prigodna je za mnoge situacije. Tako, osim dnevnih, već navedenih varijanti, za večernji štih, dovoljna je velika moćna ogrlica koja je ljeti conditio sine qua non svakog dobrog stila, i s haljinom možete zablistati na tulumima, filmskim festivalima i koncertima, uz štikle ili gležnjače.

Ove sezone u fokusu su uzorci svih vrsta – leopard, cvjetići, prugice, geometrijski printevi, te jednobojne od nježnih pastelnih do drečavih neonskih boja. Standardni čipkasti, pamučni ili modeli od šifona dolaze u paru s tankim naramenicama i padajućim volanima, što ih čini dodatno ženstvenima i romantičnima. A nakon što ljetna vreva prođe, odlična je stvar što ćete, kada su temperature malo niže, preko maksi haljine moći prebaciti samo kožnu ili jeans jaknu i biti, primjerice, spremni za kasnoljetne festivale, poput Outlooka i Dimensionsa, u pravom boho šiku, kakav i dalje dominira popularnim svjetskim ljetnim festivalima. (Piše Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter