Makrografike Renata Percana u Raši

Milan Polić, koji je postavio izložbu, uz rad Renata Percana (R. S.)
Milan Polić, koji je postavio izložbu, uz rad Renata Percana (R. S.)

U povodu Dana općine Raša u Galeriji RKUD-a Rudar otvorena je izložba grafika akademskog slikara Renata Percana nazvana "Makrografike 1". Dvadeset i pet djela odabrao je i postavio fotograf i digitalni grafičar Milan Polić, a izložbu je otvorila autorova supruga Ređina Percan.

Vrhunski grafičar Renato Percan, koji od 1975. godine živi i stvara u Medulinu, rođen je 1936. godina na Trgetu u općini Raša. Izložena djela su digitalno uvećana u suradnji s Polićem, koji je na otvaranju naglasio da je računalna tehnologija omogućila da sadržajnost i monumentalnost njegovih crteža zarobljena u nevelikosti formata izađe iz okvira "monumentalne minijature" i pokaže se u primjerenijem formatu.

- Renato ne radi po planu i ne želi ga imati, nego stvara po unutarnjem impulsu, nadrealistički. Često napušta djelo kada ga se zasiti, pa mu se nakon nekoliko mjeseci ili čak godina vrati. Slika impresionističkom tehnikom divizionizma. Njegova djela sastoje se od nekoliko desetaka tisuća raznobojnih crtica, pa ovakve računalno tiskane slike koje nastaju ubrizgavanjem boja jedne do druge zapravo imitiraju njegov način rada, kazao je Polić.

Ugledavši svoju prvu makrografiku u digitalnom obliku, "Curriculom vitae" 2010. godine, umjetnik je uzviknuo:"To je ono što sam uvijek želio!".

U čaroliji Percanove umjetnosti raška publika moći će uživati do 8. prosinca. Načelnik općine Josip Knapić najavio je otvaranje galerije posvećene Renatu Percanu. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter