Makrografike Renata Percana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako se okušao u razlicitim slikarskim tehnikama, Renata Percana poznajemo ponajviše kao crtaca. Njegovi crteži, po jednom mom brojanju, satkani su od desetaka tisuca raznobojnih crtica. Kao što su to impresionisti radili s tockicama, tako je Percan svoje radove oblikovao crticama. Percan je izdao nekoliko prekrasnih grafickih mapa, no buduci da se radi o crtežima manjih formata, tu njegovu preciznost i istancanost bilo je moguce vidjeti samo pod povecalom. Razvoj digitalne grafike omogucio nam je da sada te grafike uvecamo".

Rijeci su to dr. Milana Polica na sinocnjem otvorenju izložbe Renata Percana, naziva "Makrografike 1", u medulinskom Bloku 11.

Polic je zaslužan je za "digitalno uvecanje" Percanovih grafika, a sinoc je brojna publika u Medulinu mogla pogledati njih 25. Da je rezultat impresivan, potvrdio je i sam autor, koji je, navodi Polic u katalogu, nakon tiskanja makrografike "Curriculum vitae" uzviknuo: "To je ono što sam uvijek htio!".

Prije otvorenja izložbe publika je slušala zvuke roženica, u izvedbi Drage Draguzeta i Denisa Rožica. Pjesnik Drago Orlic procitao je pjesmu "Izbavi nas sveti Ivane", dok je Regina Percan recitirala pjesmu "Roženice" Mate Balote. Izložba ce biti otvorena do 19. lipnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter