"Makrografike 1" Renata Percana u Domu branitelja

Izložba grafika Renata Percana
Izložba grafika Renata Percana

Otvorenje izložbe slika naslovljene "Makrografike 1", akademskog slikara Renata Percana upriličeno je u ponedjeljak navečer u Domu hrvatskih branitelja.

Autor se predstavio s 25 radova nastalih prošle godine, a organizaciju izložbe omogućili su Općina Medulin, Istarska županija, Grad Pula, Pleter-usluge i Medulinart.

O Percanovim uracima vrlo je detaljno govorio Milan Polić, koji se i pobrinuo za realizaciju ove izložbe, istaknuvši da je riječ o iznimnom autoru, čiji se radovi sastoje od desetaka tisuća raznobojnih crtica koje se skladno stapaju u jedinstvenu cjelinu, a posebno je dojmljiva slojevitost njegovih uradaka, u kojima se može vidjeti neki novi detalj.

Cizeliranost njegovih crteža do mikroskopske razine ravna je onoj najboljih minijaturista, rekao je Polić zahvaljujući kome je Percan prešao iz faza mikrografika u realizaciju makrografika.

Kada je Percan ugledao svoju prvu makrografiku, prije dvije godine, uzviknuo je "To je ono što sam oduvijek htio". Na njegovim makrografikama jasno su se pokazali ne samo skriveni likovni slojevi koji su običnom oku izmicali na grafičkom predlošku, nego i prije jedva vidljiva struktura crteža, kazao je Polić.

I medulinski načelnik Goran Buić osvrnuo se na veličinu i značaj ovoga autora, kome zdravstveno stanje nije dozvolilo da bude nazočan otvorenju izložbe, ali koji je uvelike zadužio Medulin.

Otvorenje izložbe, koja će se moći pogledati do 7. listopada privela je kraju Percanova supruga Ređina, koja je recitirala Balotine stihove.(V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter