Makota: SDA na izbore s IDS-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su trebali prisustvovati predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske Šemso Tankovic i predsjednik SDA-a Bosne i Hercegovine Sulejman Tihic, na konferenciji za novinare bio je samo potpredsjednik pulskog ogranka Ahmed Makota. Ispricao je svoje kolege, rekavši da je razlog najvjerojatnije problem s protokolom zbog dolaska pape u Zagreb.

- Konferenciju smo sazvali u povodu 20 godina osnivanja SDA-a u Puli tijekom kojih smo prošli mnoga iskušenja i izazove. Imali smo plodonosnu i dugogodišnju suradnju s IDS-om, kazao je Makota. Upravo zbog toga smatra da bi SDA trebao u izbore zajedno s IDS-om, a time s Kukuriku koalicijom. No, naglasio je da je to njegovo mišljenje jer službena odluka stranke još nije donesena.

Upozorio je da još uvijek postoje poteškoce u realizaciji konkretnih prava Bošnjaka, posebice kad su u pitanju državne službe i zapošljavanje manjina sukladno njihovom broju. Upozorio je i na problem nošenja marami. Naveo je primjer supruge pulskog imama kojoj nisu htjeli izdati vozacku dozvolu jer se slikala s tradicionalnom maramom iako istu takvu vozacku dozvolu izdaju u Zagrebu.

Osvrnuo se i na problem Bošnjaka u susjednoj državi, pritom navodeci da su HDZ i srpska stranka Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika glavni krivci razjedinjene politike Bosne i Hercegovine.

- Izloženi smo trajnoj ambivalentnosti i nedosljednosti oba partnera, pogotovo HDZ-a koji cesto ulazi u neprincipijelnu koaliciju s Dodikom te su spremni na poništavanje konstrukcije Daytonskog sporazuma, kazao je. Najavio je da ce danas biti održano predsjedništvo stranke na kojem ce prisustvovati delegati iz Sarajeva, a navecer je na programu svecanost 20-godišnjeg jubileja.


Podijeli: Facebook Twiter