"Makinača po starinski" treći put u Sv. Petru u Šumi

"Makinača po starinski" u Svetom Petru u Šumi
"Makinača po starinski" u Svetom Petru u Šumi

Danas je vrijeme kombajna; ovim se moćnim strojevima sav posao oko žetve i vršidbe žita obavlja odjednom, i tako je već nekoliko desetljeća. Prije pojave kombajna vršidba žita odnosno "makinača", uz pomoć motorne vršalice odnosno "makine", bila je jedan od najvažnijih godišnjih poslova, ali i običaja, na svakom seoskom gospodarstvu.

Kako je to nekad izgledalo već treću godinu, prije svega radi vlastitog prisjećanja, ali i da djeca vide "kako je to bilo jedanput", a naiđe i pokoji turist, Supetarci priređuju atraktivnu "Makinaču po starinski", rekonstruirajući skoro svaki detalj tog opsežnog, složenog i napornog posla.

Ovog je ljeta makinača odrađena na općinskoj livadi u selu Dolinci, a inicijatori i organizatori cijelog posla i glavni "težaki" bili su Branko Franjul, Silvano Zgrablić i Viktor Prenc. S ponosom će namjerniku reći kako je i dandanas na Supetaršćini 28 još živih negdašnjih "makiništi", a i njih su trojica nekoć imali svaki svoju makinu i vršili su žito širom Pazinštine.

Pripreme za makinaču trajale su nekoliko dana: prije tri dana žetelicom je požnjevena pšenica na njivi Branka Franjula, a jedan manji dio čak i ručno, srpovima, da se i to pokaže; žito je zatim povezano u snoplje, i poslagano u "komprlje", da se posuši, i uoči žetve prevezeno na mjesto za makinaču. Ujutro na dan makinače trebalo je prvo "zmontirat makinu", koja inače nema vlastiti pogon već ju širokim remenom valja povezati s motorom traktora; a postavljen je i "stožer" za kopu.

Kad posao jednom krene, ništa ne staje dok se sve ne završi (ili privremeno ako se makina zaštopa ili pokvari pa treba otkloniti kvar). Uz glavnog makiništa Viktora Prenca sa snopljem su radili Ivan Franjul, Silvano Zgrablić, Franjo Jurman i Anđelo Banovac; za zbrinjavanje slame i pljeve bili su zaduženi Ecio Vrh, Ivan Franjul, Denis Grubiša, Mario Hekić, Mladen Perčić, Josip Perčić i Damir Kraljić, a "zdivanje kope" bio je posao Mira Bančića i Đenija Banovca. No, uz imenovane, ukupno je čak tridesetak ljudi bilo zaduženo za razne poslove oko makinače, a žene iz Dolinci pripremile su tradicionalnu večeru za sve težake i goste - šugo od divljači z makaruni, kapuz, i gomilu kolača.

Oko makine bilo je živahno, ali i prašnjavo, pa su gosti malo razgledali kako se radi, neki su čak i dali ruku pomoći, poput supetarskog načelnika Marija Bratulića, koji je inače kao cereomonijal-majstor dočekivao i uzvanike, među kojima i načelnike susjednih općina te županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića.  (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter