Makina: Otvorena izložba fotografija Igora Zirojevića "Arkadijska nelagoda"

Igor Zirojević ispred informativne ortofoto karte
Igor Zirojević ispred informativne ortofoto karte

Izložba fotografija Igora Zirojevića  "Arkadijska nelagoda", otvorena sinoć u pulskoj Galeriji Makina, nudi umjetničke fotografije 14 napuštenih pulskih tvrđava. Možda najdojmljiviju tvrđavu Fort Forno, kao i Verudelu, Turtian, Punta Christo, Marie Louisu, Tegetthoff, Castion grande, Brioni Minor, Monte Grosso, Munide, San Giorgio, Bourguignon, Monvidal i Cavarollu, autor je snimio iz zraka i u samom tkivu ovih "romantičnih ruina", predstavivši ih na fotografijama velikog formata.

- Ova izložba govori o jednom drugom sloju značenja ovih tvrđava, a prije svega o jednoj izvjesnoj nelagodi. Ove fotografije svojevrsno su svjedočanstvo same smrti i jedne vrlo osebujne pulske kategorije - praznine grada, praznine koja se nije uspjela premostiti i zazidati, praznina koja se na neki način može shvatiti kao kvaliteta grada koja, nažalost, propada. No, lijepo je vidjeti, pogotovo iz ovih zračnih snimaka, prirodu i njenu divnu silu koja te tvrđave prožima i prigrljuje, čineći sve ono u čemu je čovjek podbacio, a to je očuvanje kategorije bezvremenske ljepote, kazala je kustosica Paola Orlić otvarajući izložbu

Igor Zirojević tvrđavama se, kaže, bavi duže vrijeme, ali zadnjih dvije godine ozbiljno ih fotografira.

- Tek kad sam ih počeo snimati iz aviona, shvatio sam veličinu i kompleksnost tog sustava. Ovim sam tek zagrebao po površini. Ovo su samo fragmenti onog što Pula ima i što tek treba otkriti i iznijeti van, rekao je autor, najavivši u perspektivi ozbiljniju, zaokruženu izložbu s uključivanjem raznih stručnjaka. (Z. ANGELESKI/Snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter