Makina: Namjenski miševi kao dizajnersko rješenje


Izložba radionice "Špud14" učenika pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna održana je u subotu u galeriji Makina. Posjetitelji su na njoj mogli vidjeti rezultate četvrte po redu radionice pod vodstvom Olega Morovića i Olega Šurana iz Umjetničke organizacije Fazan te profesora Denisa Sardoza.

Ove godine učenici ŠPUD-a su za zadatak imali izraditi ulazne naprave za navigaciju i manipulaciju multimedijalnim sadržajem. Prostim rječnikom učenici su rastavili računalne miševe te su ih inkorporirali u dizajnerske artefakte koji su im poslužili kao okidači za kratke animacije koje se vrte na ekranu.

U Makini je predstavljeno osam zanimljivih rješenja ovogodišnjeg zadatka, a miševi su pretvoreni u male WC-e, laserske puške i razne kocke s čudnim prekidačima i špagicama. Jedno od najinventivnijih rješenja bilo je ono koje je za pokretanje miša zahtijevao puhanje u slamčicu, a to je na ekranu rezultiralo čuvenom scenom iz filma "Sedam godina vjernosti" u kojoj suknjica gospođice Monroe gubi borbu s naletom zraka iz podzemne željeznice.

Kroz protekle tri radionice učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli savladali su osnove web-dizajna i izradu fanzina (Neko, 2010.), oblikovanje digitalnih pisma (ŠPUD type, 2011.) i vođenje kompleksnih dizajnerskih projekata kao što je bila organizacija lanjske godišnje izložbe učenika ŠPUD-a u galeriji Luka. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter