Makina: Izložba hrvatske novinske fotografije 2012.

Izložba hrvatske novinske fotografije u galeriji Makina
Izložba hrvatske novinske fotografije u galeriji Makina

Nakon svečanog otvorenja izložbe u Zagrebu, u Klovićevim dvorima, te uoči njenog postavljanja u Bruxellesu, izložba 100 najboljih novinskih fotografija za 2012. godinu otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Makina.

Pula je tako postala tradicionalno mjesto prve etape ove putujuće izložbe koja okuplja najbolje fotografske uratke o kojima je ove godine odlučivao žiri u sastavu: Laurent Rebours (glavni urednik fotografije agencije Associated Press za Francusku i sjevernu Afriku), Daria Bonera (urednica fotografije National Geographic Travelera) te Matko Biljak (urednik fotografije Slobodne Dalmacije).

Izložbu organizira Zbor fotoreportera Hrvatske, a Nikola Šolić dobitnik je nagrade Fotografija godine 2012.

Radi se o fotografiji veterana Domovinskoga rata i građana, okupljenih na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u trenutku ukidanja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Šolić je ujedno i dobitnik prve nagrade za istu fotografiju u kategoriji Događaja.

U kategoriji Svakodnevni život nagradu je dobio Veljko Martinović za fotografiju "Pjaca", a Ronaldu Goršiću iz agencije Cropix pripala je prva nagrada u kategoriji Reportaža za fotografije "Peti dan štrajka radnika tvornice Dioki".

Filip Brala iz agencije Pixsell dobio je prvu nagradu u kategoriji portret za fotografiju "General Ante Gotovina na Dan grada Zadra", a u kategoriji Kultura i umjetnost prvonagrađeni je fotograf Kristijan Tabet za fotografiju "Američka pjevačica Macy Gray u izvođačkom zanosu".

Fotografijom "Hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz" fotograf Damir Senčar iz Hine pobijedio u kategoriji Šport, dok je prvu nagradu u kategoriji Priroda i okoliš dobio Stipe Surać za fotografiju "Ribar u vrsarskoj luci pokazuje osušenoga morskog konjića".

Hrvatska novinska fotografija 2012. održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a ove godine slavi prvo desetljeće svog postojanja. (B. VINCEK; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter