Makedonija uvodi kemijsku kastraciju pedofila

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Makedonski parlament u srijedu je usvojio zakon kojim će se za kažnjavanje pedofila uvesti kemijska kastracija te će se pooštriti kazne protiv njih, što znači da će im odsad moći biti dosuđen i doživotni zatvor.

Parlament u kojemu je najviše zastupnika konzervativne VMRO-DPMNE stranke premijera Nikole Gruevskog usvojen je većinom.

Ministar rada i socijalne politike Dime Spasov objasnio je da će se kemijska kastracija obavljati u specijaliziranim ustanovama svakih šest mjeseci, a nakon puštanja na slobodu osuđenika koji isti prijestup počine ponovno.

Cilj makedonske vlade je smanjiti mogućnost da pedofili ponove nedjelo, a ako to učine kemijska će kastracija za njih biti obvezna.

Delinkventima osuđenima prvi put moći će se dosuditi kazna zatvora u trajanju od 15 do 40 godina ili će se sami moći odlučiti za blažu zatvorsku kaznu, ali uz kemijsku kastraciju. 

"Riječ je o medicinskom tretmanu koji se daje injekcijom svakih šest mjeseci, a utječe na smanjenje seksualnog nagona kod počinitelja i osuđenika za ova kaznena djela", pojasnio je Spasov.

Makedonija je prva zemlja u regiji koja je 2012. na internetskim stranicama objavila registar osuđenika za seksualno napastovanje djece i maloljetnika uz njihovu fotografiju, ime i prezime te adresu stanovanja.

Od 2004. u Makedoniji je za ovakvu vrstu zločina osuđeno više od 230 osoba. Kemijsku kastraciju već primjenjuju Poljska i Njemačka u kojima je takva opcija na dobrovoljnoj bazi, dok se izvan Europe provodi u Rusiji, Južnoj Koreji i u nekim američkim saveznim državama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter