Makedonija: Prosvjednici zahtijevaju ostavku vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća Makedonaca prosvjedovalo je u subotu u Skoplju na poziv lijeve oporbe zahtijevajući ostavku konzervativne vlade optužene da je odgovorna za tešku gospodarsku krizu koja potresa tu zemlju.

Do prosvjeda dolazi nakon što je vladajuća većina u ponedjeljak izglasala proračun za 2013. koji je oporba žestoko kritizirala, na sjednici obilježenoj incidentima unutar i izvan parlamenta u kojima je 17 osoba ozlijeđeno, od čega 12 policajaca i dva zastupnika.

S transparentima "Dolje vlada", prosvjednici, njih 4.000 prema podacima policije, negodovali su bez incidenata ispred sjedišta VMRO-DPMNE, glavne stranke koalicijske vlade, okruženi velikim brojem policajaca.

"Okupili smo se ovdje jer nemamo pravi parlament i pravu vladu", kazao je pred okupljenima čelnik oporbe Branko Crvenkovski, koji od usvajanja proračuna ne prestaje zahtijevati ostavku vlade.

U Makedoniji, gdje nezaposlenost pogađa 31 posto od približno dva milijuna stanovnika, proračun za 2013. predviđa 2,7 milijardi eura rashoda te 2,4 milijardi eura prihoda.

Makedonsko gospodarstvo stagniralo je u 2012. prema procjenema Svjetske banke, koja mu za iduću godinu predviđa rast od jedan posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter