Makedonija: Prijevremeni izbori do kraja travnja 2016.

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Makedonija će organizirati prijevremene parlamentarne izbore prije kraja travnja 2016. kako bi se okončala politička kriza koja već mjesecima potresa tu zemlju, objavio je u utorak pregovarač EU-a Johannes Hahn.

"Dogovoreno je da će se organizirati prijevremeni izbori prije kraja travnja sljedeće godine", rekao je novinarima europski povjerenik zadužen za proširenje i europsku politiku susjedstva. On se tijekom dana u Skoplju susreo s makedonskim čelnicima i predstavnicima oporbe. Stranka makedonskog oporbenog vođe Zorana Zaeva bojkotira parlament od izbora prošle godine, optužujući premijera Nikolu Gruevskog da zlorabi svoje ovlasti.

Zaev optužuje premijera za masovno nezakonito prisluškivanje i korupciju. Skandal s masovnim prisluškivanjem i oružani sukobi u Kumanovu Makedoniju su doveli do ključanja. Hahn je rekao da su se Gruevski i njegovi protivnici dogovorili o nekoj vrsti "tranzicijskog razdoblja" te o prijevremenim izborima "ne kasnije od travnja 2016." On je iznio vrlo malo detalja ali je rekao da je "važno pripremiti zemlju" za izbore, spominjući prije svega promjene izbornog zakona, poštivanje prava manjina i neovisnost pravosuđa. Dogovor će biti finaliziran sljedeći tjedan u Bruxellesu, rekao je. Uz Hahna su bili i Gruevski i Zaev ali oni nisu dali izjave. Gruevski je prošle godine ponovno izabran na petogodišnji mandat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter