Makedonija ocekuje pregovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonija, kandidat od prosinca 2005. godine, se nada da ce pregovori o ulasku u Europsku uniju konacno poceti krajem ove godine. Do listopada, naime, Vlada namjerava ispuniti posljednja mjerila i ako sve bude u redu, ocekuje da bi mišljenje Europske komisije moglo biti pozitivno. To je u Bruxellesu na sastanku Vijeca za proširenje EU-Makedonija, najavio ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski.

Da je akcija koordinirana, a Makedonija spremna na novi korak u približavanju Europi, potvrdio je i europski povjerenik za proširenje Olli Rhen koji je prošlog tjedna tijekom svog posjeta Skoplju kazao kako je mogucnost da Komisija predloži pocetak pregovora s Makedonijom vrlo realna, ali da ce sve ovisiti o makedonskoj spremnosti da u posljednja dva mjeseca napravi što je potrebno.

No, kako god bilo, cak i kada ispuni sve tehnicke preduvjete, pred Makedonijom ce ostati veliki politicki i emocionalni problem s Grckom oko korištenja imena Makedonija. Grcka je odlucna da i dalje blokira svaki napredak Makedonije na putu u EU i NATO sve dok to pitanje nije riješeno.


Podijeli: Facebook Twiter