Makedonija: Incidenti prigodom izglasavanja proračuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonski parlament usvojio je danas proračun za 2013. godinu nakon burne sjednice koju su obilježili čak i fizički sukobi zastupnika vladajuće koalicije i oporbe, a ispred zgrade Sobranja četiri su osobe ozlijeđene u okršajima oporbenih prosvjednika i pristaša vladajućih. 

Sjednica na kojoj je usvojen proračun počela je tek nakon što su zaštitari izbacili oporbene zastupnike iz dvorane i izbavili predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog, kojeg su okružili oporbenjaci i sprječavali ga da započne sjednicu, a u gužvi su ozlijeđene i dvije zastupnice oporbenih socijaldemokrata (SDSM) Vesna Bendevska i Radmila Šekerinska. Iz dvorane su izbačeni i novinari. 

Ispred zgrade parlamenta vlada napeta atmosfera. Nekoliko tisuća ljudi podijeljenih u dvije skupine, pristaše vlade i oporbe, burno prosvjeduju i gađaju se kamenjem i bocama, a između njih je policijska tampon zona. 

Konzervativna vladajuća koalicija premijera Nikole Gruevskog (VMRO-DMPNE) ima uvjerljivu većinu u parlamentu (80 od 123 zastupnika) i prošli je mjesec predložila proračun u iznosu 148 milijardi denara (3,2 milijarde dolara) s predviđenim deficitom od 3,5 posto BDP-a i gospodarskim rastom od dva posto. 

Socijaldemokratska oporba pod vodstvom Branka Crvenkovskog proračun smatra nerealnim u doba ekonomske krize i zatražila je dodatne rezove. Kad vlada nije odgovorila na njihove zahtjeve, oporba je u parlamentarnu proceduru poslala tisuću amandmana na proračun. 

Sukob između vladajućih i oporbenih zastupnika počeo je u ponedjeljak nakon što je vlada zatražila da se glasuje o proračunu prije nego što su se nadležni odbori očitovali o predloženim amandmanima.

Crvenkovski je optužio Gruevskog da je time suspendirao demokraciju u zemlji. 

Makedonija je izašla iz recesije u trećem ovogodišnjem kvartalu, zabilježivši gospodarski rast od 0,3 posto, a makedonska središnja banka za sljedeću godinu predviđa rast od 2,6 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter