Makedonci zaobilaze, a Srbi hrle u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cisto more, blizina te nostalgija za nekim starim vremenima i ove je godine dovela na Jadran oko 70 tisuca srpskih turista, od kojih je velik dio njih, 17 tisuca, bio na istarskom poluotoku.

Nije tajna da srpski turisti vole Istru. Ipak su tu bila njihova nekadašnja ljetovališta, a mnogi ovdje imaju rodbinu, pa i vlastite nekretnine. Uz to, osjecaj sigurnosti ono je što ih trenutno najviše motivira kada se odlucuju za ljetovanje na Poluotoku.

Broj bi zasigurno bio i veci - bez obzira na to što je standard u Srbiji puno manji nego u Hrvatskoj pa se zato njihovi turisti odlucuju za jeftinije destinacije poput Grcke - kada bi se hrvatske turisticke agencije aktivnije predstavljale u toj zemlji.

Zato bi nedavno studijsko putovanje i poslovna radionica izmedu hrvatskih i srpskih turistickih agencija te nacionalnih udruga putnickih agencija u poznatoj srpskoj skijaškoj i odmorišnoj destinaciji Zlatibor sljedece sezone Istri moglo donijeti bolje rezultate.

Istarske turisticke agencije vec nekoliko godina intenzivno rade na tome da "potegnu" stare goste u svoja ljetovališta. Jedna od njih je i Plavo more iz Umaga.

- Srpski turisti su slabi na Istru. To su neke emocije koje vuku iz mladih dana. Kad spomeneš Hrvatsku, prvo što ce reci bit ce Istra. I kad se pocnu vracati, prvo ce se vratiti u Istru. A mi ih želimo prvi privuci, veli Michele Bassanese, direktor te agencije.

S druge strane, pulska putnicka agencija Uniline ne radi toliko na privlacenju Srba u Istru, vec sa srpskim agencijama suraduje na organizaciji kružnih putovanja po zemljama bivše Jugoslavije.

- Radimo kružne ture s njemackim grupama koje su se zasitile godinama dolaziti u jednu destinaciju. To su programi od dva tjedna, a gosti vide Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru. Na pocetku smo imali problema jer smo partnerima trebali objasniti da to više nije ratna zona, ispricao nam je Martin Paradžikovic, voditelj odjela njemackih grupa u toj pulskoj agenciji.

Što se pak putovanja Hrvata u Srbiju tice, najveci interes vlada za Beogradom i to zbog nocnog života te kulturnih i zabavnih manifestacija. Ostatak Srbije vecini je Hrvata nepoznat ili nedovoljno privlacan.

U Zlatiboru su se prvi put hrvatskim i srpskim kolegama pridružili i Makedonci. Oni su pak hrvatskim agencijama novitet i još uvijek ne znaju što mogu ocekivati od tog tržišta. To je ocito i iz broja turista koji nas posjeti iz te zemlje.

Naime, ove godine u Hrvatskoj je boravilo 18 tisuca makedonskih turista koji su ostvarili 102 tisuce nocenja. U Istri ih je bilo tek dvije tisuce, odnosno dvadesetak tisuca nocenja.

Kako saznajemo od njihovih agencija, Makedonci zaobilaze Hrvatsku jer im je preskupa. Naime, njihova mjesecna placa krece se od 250 do 300 eura, tako da za svoj odmor najradije biraju bugarska, grcka ili turska ljetovališta koja su im, uz to, puno bliža.

- Ove godine imali smo katastrofalan pad putovanja prema Hrvatskoj. Svi Makedonci koji su kod vas ljetovali rekli su da ste preskupi i preporucili drugima da ne putuju u Hrvatsku, upozorava Mile Spirovski iz makedonske nacionalne udruge putnickih agencija ATAM.

Cinjenica je da sada u Makedoniji putuju mladi ljudi koji nemaju nostalgiju prema bivšoj Jugoslaviji. Zato biraju mjesta za odmor koja su im cjenovno prihvatljiva, a u Bugarskoj i Turskoj za više zabave i više sadržaja mogu proci puno jeftinije.

Primjerice, u Bugarskoj mogu naci smještaj za pet eura dnevno, a vecera za dvoje košta oko deset eura. Kod vas za tu cijenu mogu dobiti dva sladoleda, rekao je Spirovski.


Podijeli: Facebook Twiter