Makedonci spojili tatkovinu i domovinu Hrvatsku 

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Dani Koče Racina u Istri održana je sinoć u Rojcu u organizaciji Makedonskog kulturnog društva Istarske županije "Sv.Kiril i Metodij". Među 50-ak uzvanika bili su predsjednici županijskog i gradskog vijeća makedonske nacionalne manjine Zoran Petrovski i Orce Stojkoski, te Ratko Zlateski, predsjednik Makedonske pravoslavne crkovne općine "Sv. Joakim Osogovski" u Puli.

Priređen je bogat program u kojem su nastupili mješoviti zbor i orkestar samog društva, te folkloraši Igor Janevski i Magdalena Zlateska. Za istarski dio programa bili su zaduženi Drago Draguzet i Avelina Damijanjević, dok su Racinovu poeziju čitali potpredsjednica Društva Milena Zlateska i Greta Brščić. Vlastitu pak poeziju kazivali su Davorka Flego i Neda Milenkovski.

Goste je pozdravio predsjednik Društva Todor Brdarski, koji je podsjetio na životni put Koče Racina, makedonskog pjesnika koji se smatra utemeljiteljem moderne makedonske književnosti.

Potpredsjednica Društva Milena Zlateska napomenula je da je Kočo Racin bio vrlo značajan za makedonsku književnost.

- Svoju zbirku poezije "Beli mugri" tiskao je u ilegali u Samoboru, gdje se nalaze njegova bista i muzej i ondje svake godine polažemo vijence. Time se, na neki način, spaja naša tatkovina Makedonija i naša domovina Hrvatska. Ovo je bila prilika da našim sugrađanima pokažemo malen dio naše kulture. Nadamo se da uživaju u našoj makedonskoj glazbi. Želimo njegovati istarski balun i glazbu, a putem literarne sekcije želimo da se čuju makedonski jezik i istarski dijalekt, kazala je Zlateska.

Manifestaciju su financijski poduprli Savjet nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule, a dio sredstava osiguran je donacijama.

Makedonska manjina u Istarskoj županiji obilježava "Dane Koče Racina" od 90-ih godina. Osim u Društvu, aktivni su i u gradskom te županijskom vijeću makedonske manjine. U OŠ Centar već desetak godina postoji program makedonskog jezika i kulture koji vodi prof. Saška Solomonovska Janevska. U sklopu Društva, koje broji 70 članova, djeluju mješoviti zbor, orkestar, folklorna skupina, literarna sekcija, a priređuju se i kulinarske te etno-kreativne radionice. Ova nacionalna manjina jednom godišnje predstavlja se i na Danima makedonske kulture u Istri, te Danima glagoljaša u Istri. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter