Makedonci organizirali Dane glagoljaša u Istri


U povodu Dana sv. Kirila i Metodija proteklog je vikenda Makedonsko kulturno društvo Istarske županije "Sv. Kiril i Metodij" iz Pule, u suradnji sa Zajednicom Makedonaca u Republici Hrvatskoj, održalo manifestaciju pod nazivom Dani glagoljaša u Istri.

Manifestacija je svečano otvorena promocijom knjige poezije "Sjaj slomljenog kristala" (Sjajot na skršeniot kristal) autorice Elizabete Petrovske, i to na Zlatnim stijenama u restoranu Horizont.

Recenzent i promotor knjige bio je sveučilišni profesor dr. Vasil Tocinovski, a pjesme iz zbirke recitirala je sama autorica te pjesnikinja Milena Zlateska, inače tajnica pulskog Društva Makedonaca.

Za iznimno bogat program pobrinuli su se Mješoviti zbor društva, pod vodstvom profesorice Biserke Kuhta i orkestar u sastavu Ilija Ćosevski, profesor makedonskih tradicionalnih instrumenata, Goran Janakev, magistar glazbe i Miroslav Dimitrijevski, koji su izveli splet makedonskih pjesama i ora. Predavanje o životu i djelu  sv. Kirila i Metodija održao je profesor dr. Vasil Tocinovski.

Kao gosti nastupili su članovi folklorne skupine "Rakalj" koji su gostima predstavili istarski balun te pjesme iz Istre.

Počasni gost bila je veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska. Veleposlanicu i sve prisutne pozdravio je predsjednik društva gospodin Todor Brdarski. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter