Makedonci biraju novi parlament i predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonci su u nedjelju počeli glasovati na parlamentarnim i na predsjedničkim izborima, na kojima konzervativci imaju dobre izglede da učvrste vlast u toj balkanskoj zemlji koja se s mukom približava Europskoj uniji.
 
Konzervativna stranka (VMRO-DPMNE) premijera na odlasku Nikole Gruevskog raspisala je prijevremene parlamentarne izbore godinu dana prije izbora koji su se trebali održati u lipnju 2015., nakon nesporazuma s partnerom u vladi, albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI) u vezi s izborom zajedničkog kandidata za predsjednika.
 
No analitičar Aleksandar Damovski misli da je riječ o manevru kako bi dodatno učvrstili vlast.
 
Usprkos slabljenju gospodarstva konzervativci i dalje uživaju povjerenje birača. Po zadnjim anketama dobivaju gotovo 28 posto glasova i većinu od 62 od 123 mjesta u parlamentu. Socijalisti iz SDSM-a (oporba) dobivaju gotovo 15 posto.
 
Ujedno, predsjednik na odlasku, konzervativac Đorge Ivanov i kandidat oporbe Stevo Pendarovski sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora. Ivanov nakon prvog kruga 13. travnja ima znatnu prednost.
 
Birališta su se otvorila u 7.00 sati po srednjoeuropskome vremenu a zatvorit će se u 21.00 sat. Prvi rezultati objavit će se kasno noćas. (Hina) 

Podijeli: Facebook Twiter