Makaroni, šarena pariška slastica iz Balići

Makaroni iz Balići (A. KANCELAR)
Makaroni iz Balići (A. KANCELAR)

Kada se moja prijateljica globetrotterica nedavno vratila s bračnog putovanja u Parizu, osim oduševljenja kakvog mogu imati novopečeni mladenci, s istom toplinom pričala mi je o pariškim kolačićima, macaronima (ili macaronsima kako kažu Francuzi izgovarajući o kroz nos). Danas upravo makaroni zamjena za suvenir malog Eiffelovog tornja (koji ne traje dugo, i topi se u ustima).

Ali gdje je Pariz? Hoću li ikada okusiti te neobične, šarene, fine  francuske kolačiće, jaukala sam prijateljici. I onda sam slučajno u Staroj Vlaškoj u Zagrebu nabasala na slastičarnicu "Amelie". Šarmantna, u chaby šiku nudila je macaronse. E, kada sam ih tamo vidjela, zaključila sam da je krajnje vrijeme da i moji okusni pupoljci daju svoje mišljenje o kolačićima o kojima bruji dobar dio kugle zemaljske. I bili su u pravu. Delicija koja doslovce stane u zalogaj, neodoljivog okusa i boje koji nadilaze svaku maštu, slastica su koje se tope u ustima.

Znači li to da ću morati do Zagreba, ili daj bože novaca, Pariza po macaronse? Odgovor je bio potvrdan do prije tjedan dana kada su se na pulskom Sajmu vjenčanja pojavili oni, macaroni ili macaronsi kakogod - okrugli, hrskavi izvana, a meki i kremasti iznutra približili su Pariz u ove tmurne i letargične zimske dane. "Baš kao iz Pariza", značajno je potvrdila prijateljica, "makarons ekspertica".

Ma kakav Pariz? Prekrasni kolačići zavodljiva okusa i izgleda stigli su iz Balići, na tromeđi općina Barban i Žminj i grada Pazina. Preciznije iz tvrtke IZO Balići, koji mnogi prvenstveno znaju po pekarskim proizvodima, tortama i kolačima. Prava je to manufaktura, mala tvornica peciva i slastica, koji u središtu Istre proizvodi kolače kakve se rade u najluksuznijim pariškim prodavaonicama.

"Makarone sam vidjela na Sajmu u Italiji", priča Dorijana Roce, vlasnica IZO-a, koja je sa suprugom, nakon što su oboje završili fakultet strojarstva početkom 90-ih, krenula u pekarski biznis. "Nabavili smo literaturu, a tu je i internet, i počeli isprobavati. Kada je slastičarka vidjela macaronse, rekla je kako je odvratno i da neće uspjeti. A kada je bilo gotovo, izašli su predivni makaroni", veselo priča Dorijana i pokazuje makarone iz Balića.

Svaki makaron ima svoju boju i svoj ukus", detaljno objašnjava Dorijana i upire prstom - smeđi je od čokolade, zeleni od pistacija, rozi od jagode, ljubičasti od borovnice, bijeli od meda i mascarponea, krem od karamela i badema koji najviše voli Dorijana.

"Svaki makaron ima svoju filozofiju. Mogu se puniti različitim marmeladama. Radili smo ih sa ananasom i šafranom", objašnjava napominjući da je izrada delikatan proces. "Od pečenih bjelanjka radi se školjkica okruglog oblika, a između krema. Zato su tako skupi i ekskluzivni", kaže Dorijana. (Piše Lara BAGAR; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter