Majstorsko umijece na povijesnim orguljama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinocnjim koncertom orguljaša Alena Kopunovica Legetina, jednog od naših najuglednijih orguljaša mlade generacije, u bujskoj crkvi sv. Servola nastavljen je ovogodišnji 12. medunarodni festival Organum Histriae. Prvim nastupom u bujskoj župnoj crkvi, na orguljama velikog graditelja Gaetana Callida iz 1791. godine, koje su temeljito obnovljene 2001., mladi glazbenik oduševio je posjetitelje muziciranjem kojim je pokazao majstorsko tehnicko umijece, glazbeni osjecaj i kreativan potencijal.

Svoj bujski nastup poceo je Galuppijevom sonatom skladanom iz 18. stoljeca, a iz toga je razdoblja i dio koncerta J. G. Walthera, da bi nastavio sa skladbom "O Bambino mio divino" Giuseppea Aldrovandinija. Tijekom njegovog jednosatnog nastupa izveo je skladbe Govanija Pescettija, Domenica Zipolija, Johna Stanleya te Girolama Frescobaldija iz 17. stoljeca. Za kraj je ostavio sonatu F. Gasperinija, a na poziv posjetitelja dugotrajnim pljeskom izveo je još dvije skladbe.

- Cast mi je prvi put nastupiti na tako znamenitim orguljama venecijanskog majstora Callida u Bujama. Rijetki su primjerci tako kvalitetnih starih orgulja u Hrvatskoj i dobro je da se na takvim orguljama održavaju festivali poput ovoga u Istri. Inace, drago mi je da se na ovakvim festivalima sve više pažnje daje mladim orguljašima, koji imaju priliku sve više svirati na povijesnim orguljama. Repertoar koji sam odabrao prilagoden je upravo ovakvom tipu orgulja pa ga rijetko mogu izvesti na drugim mjestima upravo onako kako ga je skladatelj zamislio imajuci pred sobom orgulje slicne ovima u Bujama. Za kraj sam ubacio i našeg Pintarica, skladbu na narodni napjev, rekao je nakon koncerta mladi umjetnik isticuci da je vrlo zadovoljan bujskim nastupom, jednim od rijetkih u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter