Majstorski ispit uspješno položilo 28 kandidata

Majstorske diplome je uručio potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca (Neven LAZAREVIĆ)
Majstorske diplome je uručio potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca (Neven LAZAREVIĆ)

U Obrtničkoj komori Istarske županije majstorski ispit je u proljetnom roku uspješno položilo 28 kandidata iz Istarske i Primorsko - goranske županije. Danas je za njih u prostorijama Udruženja obrtnika Pula priređena svečana promocija. Odazvalo ih se 12, neki od kojih u pratnji svojih ponosnih obitelji, a majstorske diplome im je uručio potpredsjednik Komore Enrico Cernecca.

- Majstorska zvanja su vrlo cijenjena u Hrvatskoj i Europi, a stječu se polaganjem državno priznatog majstorskog ispita i dobivanjem diplome koja omogućuje samostalno obavljanje obrtničkih djelatnosti, vođenje obrta i daljnje napredovanje u struci. Poštovani majstori, svojim ćete radom, kreativnošću i inovativnošću, prateći razvoj tehnologije i spajajući teorijska i praktična znanja dati doprinos našem gospodarstvu. Vi ste hrabri, vrijedni i poduzetni ljudi koji će svojim radom osigurati egzistenciju svojim obiteljima te pridonijeti našem obrazovnom sustavu nesebično prenoseći svoje znanje mladim naučnicima i pokazati im kako biti odgovorni, uspješni i konkurentni na tržištu rada, poručio je Cernecca.

Majstorske diplome za kozmetičare dobile su Ana Škulić, Martina Mirković i Gordana Novosel, a za frizere Margareta Štifanić, Petra Šalja, Halida Kerekeš, Ivana Marić, Katja Zgrablić, Beti Pištan, Marina Barišić, Lucija Kamenčić i Anita Nushi. Za elektroinstalatera su položili Endre Kiss, Almir Karaman, Alen Jerman i Sebastijan Jurčić, za autolimara Bojan Kinkela, za plinoinstalatera Karlo Koraca, a za vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije Edi Ukota i Angelo Žegrić. Novi majstori stolari su Matija Banko i Domagoj Miko, zidari Kristijan Medančić, Vahid Delić, Aleksandar Gašparić i Luka Andrijević, a kuhari Benjamin najcer i Gracijano Švić.    

Početak skrbi o obrazovanju za potrebe obrtništva datira iz 1852. godine, kad je osnovana trgovačko - obrtnička komora, a nakon ukidanja obrazovanja za obrtnička zanimanja 1960-tih godina, ono se vraća 1994, stupanjem na snagu Zakona o obrtu. Obrtnička komora ima javne ovlasti na području obrazovanja za obrtništvo na temelju kojih skrbi o provedbi majstorskih ispita, ispita o stručnoj osposobljenosti i drugim oblicima cjeloživotnog obrazovanja, dok u redovnom sustavu srednjoškolskog obrazovanja provodi postupak izdavanja licenci obrtima i pravnim osobama za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja.

Majstorski ispiti se u Obrtničkoj komori Istarske županije održavaju posljednjih 19 godina. U tom razdoblju, kroz održanih 36 ispitnih rokova, majstorsko je zvanje steklo 1.039 osoba i to za zanimanja stolara, mesara, kuhara, slastičara, natkonobara, autolimara, automehaničara, frizera, kozmetičara, vodoinstalatera, vodoinstalatera - instalatera grijanja i klimatizacije, soboslikara - ličilaca, fotografa, zidara, fasadera, klesara, graditelja brodova, elektroinstalatera, plinoinstalatera, kovača i trgovca. Cernecca je istaknuo i da je u cijeloj Hrvatskoj dosad položeno oko 13 tisuća takvih ispita od kojih osam posto u Istri u kojoj živi samo pet posto ukupnog stanovništva, što svjedoči o uspješnosti naše županije na području obrtništva. (K. FLEGAR)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter