Majstori duhovne glazbe u Vrsaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U župnoj crkvi svetog Martina u Vrsaru jucer su nastupili The Maidstone singers iz istoimenog glavnog grada regije Kent u Velikoj Britaniji.

Rijec je o izvrsnom mješovitom zboru koji izvodi europsku i americku sakralnu glazbu. Pod umjetnickim vodstvom dirigenta Jeffreya Vaughana Martina nastupa diljem Europe, a za Hrvatsku ih veže dugogodišnje prijateljstvo s varaždinskim zborskim krugovima.

Na repertoaru su, medu ostalim, bile anglikanske crkvene skladbe iz 17. stoljeca (britanskih autora Thomasa Weelkesa i Wiliama Byrda), biblijski psalmi, duhovni napjevi americkih crnaca, ali i skladbe suvremenih skladatelja zborske glazbe, Erica Whitacrea i Mortena Lauridsena.

Ako je suditi po reakcijama 60-ak ljudi, koliko je došlo poslušati koncert, vrsarski nastup je i više nego uspio.

The Maidstone singers cini sedam soprana, pet altova, cetiri tenora te po dva baritona i basa. Dan ranije nastupili su u Eufrazijani u Porecu, a prije toga u Varaždinu i Mariboru, u sklopu svojevrsne mini turneje po Hrvatskoj i Sloveniji, na kojoj nastoje ostvariti nova prijateljstva i suradnju na glazbenom polju.

Buduci da, za razliku od Slovenaca ili Talijana, britanski zboraši nisu toliko cesti gosti istarskih gradova, u Vrsaru im je posredstvom ovdašnjeg zbora Mendule prireden rucak i druženje. S pojedinim pjevacima su doputovali i supružnici te ce se grupa u Istri zadržati još danas na turistickom obilasku.


Podijeli: Facebook Twiter