Majstori dodatnih kvalifikacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutrašnja utakmica u Glasgowu protiv Škotske vrlo vjerojatno neće ništa promijeniti. Ne dogodi li se splet nevjerojatno nepovoljnih okolnosti, Hrvatska će plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu iduće godine tražiti u dodatnim kvalifikacijama 15. i 19. studenog. Povijesne činjenice dosadašnjih nastupa "kockastih" u izlučnim utakmicama za odlazak na velika natjecanja idu u prilog Igoru Štimcu i aktualnoj garnituri, Hrvatska je triput morala u play-off i u sva tri navrata uspjela izboriti nastupe na velikoj sceni.

Igor Štimac je u sličnoj situaciji kao Slaven Bilić prije dvije godine. Poslije debakla protiv Grčke (0:2) u Pireju Hrvatska je izgubila izglede za izravan plasman na Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Bilić je tih dana opasno živio, ali i uspio preživjeti. Na Kantridi su "kockasti" u posljednjoj utakmici u skupini svladali Latviju, a onda puni strepnje otputovali u Istanbul na prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija protiv Turske. Jedanaesti dan jedanaestog mjeseca 2011. godine bio je sretan za Bilića i društvo. Hrvatska je na istanbulskom travnjaku odigrala jednu od najkvalitetnijih utakmica od neovisnosti i slavila uvjerljivu pobjedu zahvaljujući pogocima Olića, Mandžukića i Ćorluke. Uzvrat u Maksimiru (0:0) bio je stvar formalnosti. Bilić je u kratkom razdoblju uspio mobilizirati i preobraziti momčad koja je bila najbolja kad je to bilo najpotrebnije, a onda na europskoj smotri ravnopravno igrala protiv svjetskih i europskih prvaka (Italija, Španjolska).

Ništa, dakle, još nije izgubljeno. Koliko god Hrvatska nemoćno i bezidejno izgledala na kraju tekućeg kvalifikacijskog ciklusa, ima pravo na još jednu priliku. (M. CVIJANOVIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter