Majstor forografije u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

«Lupino & Design» naziv je izložbe poznatog hrvatskog majstora fotografije Stephana Lupina koja je otvorena u Multimedijalnom centru umaškog Puckog otvorenog ucilišta «Ante Babic». S obzirom na medijsku popularnost ovog umjetnika, nije ni cudno da je dogadaj izazvao velik interes gradana koji su do kraja ispunili MMC.

Lupino nije baš obicni gost na Bujštini – on je tu skoro kao doma, buduci da je nedavno u Grožnjanu promovirao monografiju tog gradica umjetnika na kojoj je radio cak dvije godine. U Umagu predstavlja najnoviji ciklus svojih radova, koji pomalo odudara od njegove uobicajene tematike.

- Svijet koji ima svoju stvarnost, svoju sliku o sebi i za sebe, svoja mjerila za suvremeno, buduce, napredno - svijet je to viden okom Stephana Lupina, a u prostor prenesen okom njegove kamere. On je hrvatska metafora za taj svijet, zbog cega je izrastao u fotografa svjetskoga glasa. Ovi radovi samo su dio njegova osebujnog stvaralaštva sa znanim temama. Posljednje vrijeme posvetio se izradi predmeta za svakodnevnu uporabu koje je osobno dizajnirao, cime pokazuje nove dimenzije. Poseban ciklus radova nacinio je na temu "Moji andeli" o djeci oboljeloj od leukemije, a autor je i ciklusa "Carobna djeca" koji govori o djeci s Downovim sindromom. Tim ce projektima ubuduce posvetiti još vecu pažnju, s nakanom da kroz dobrotvorne izložbe pomogne mališanima koji se bore s tim teškocama. Umjetnik je izdanak svoga vremena koje je obilježio na svojstven nacin, posebice svijet slavnih. Lupino ne "proizvodi" tisuce fotografija, vec cuva dostojanstvo svojih objekata, s njima je solidaran, voli, i s njima traži estetski trenutak, jer fotografija po njemu i jest bljesak trenutka, rekao je povjesnicar umjetnosti i likovni kriticar Željko Sušek.

 

 

Izložba se može razgledati do 15. kolovoza.

 


Podijeli: Facebook Twiter