Majnarić: Gdje nema melodije, tu nema glazbe

( Daniel Kasap/PIXSELL)
( Daniel Kasap/PIXSELL)

Dobitnik ovogodišnjeg Porina za životno djelo, svirač harmonike, ljubitelj swinga, voditelj radijske emisije "Zvjezdana prašina" i još puno toga - Dubravko Majnarić nastupit će večeras u 21.30 uz pratnju Fiorin Jazz Orchestra pred pulskom Katedralom u sklopu programa "Jazz u Art Zoni" koji se održava svake srijede.

Siniša Škarica nazvao ga je "sretnim sultanom swinga", nastupao je među ostalim s Ivom Robićem, radio kao umjetnički direktor Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, bio glavni i odgovorni urednik u Jugotonu, stalni je voditelj i komentator koncerata Sunday Night (Jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži), Proljetne revije jazza i Međunarodnih dana jazza, bio je i predsjednik Upravnog vijeća Koncertne direkcije Zagreb itd.

Večerašnji nastup pred pulskom Katedralom bit će ujedno i prvi pulski nastup Dubravka Majnarića, čovjeka impresivne biografije koji inače ima obitelj u Puli. S njim smo popričali prije no što je krenuo na probu u Rojc.

Saznajemo da je sve počelo kada ga je krajem prošle godine u Premanturu pozvao David Pauletta, koji vodi udrugu Fenoliga, te u staroj premanturskoj školi organizira gostovanja znanstvenika, pisaca i slikara… Pozvao ga je da održi predavanje o radiju, glazbi i jazzu. Nakon predavanja, održanog 20. ožujka, organizatori su mu priredili iznenađenje jer su na večeru u Premanturu pozvali i glazbenike iz Pule koji se inače bave jazzom i sviraju u malim ansamblima. Majnariću su donijeli harmoniku, malo svirali i dogodio se spontani jam session što je bio poticaj da svi zajedno nastupe ispred Katedrale. Sada je tako u Pulu Majnarić došao nakon sudjelovanja na kongresu Svjetske muzičke omladine u Grožnjanu.

Što se tiče repertoara koji će večeras izvesti, Majnarić podsjeća da je prije tri godine objavljen CD s njegovim kvartetom na kojem se uglavnom nalaze standardi, svjetski evergreeni i djela pisana za harmoniku i mali ansambl što će svirati i u Puli.

Majnarić je poznat po izjavi da je "jedina prava glazba u jazzu, koja ima smisla, ona je koja ima swinga".

- Veliki sam pobornik swinga i stalno upotrebljavam jednu Ellingtonovu krilaticu "It don't mean a thing, if ain't got that swing" - nema prave stvari u kojoj nema swinga, a swing je zapravo osnova osjećajne glazbe, duše i životnog veselja koje čini jedan poticaj uveseljavanja, opuštanja i bezbrižnosti. To je glazba koja je uveseljavala cijele generacije pred 60, 70 godina sve do pojave nekih suvremenih vrsta glazbe i u jazzu i u klasici koje nemaju taj glavni poriv swinga i tu se onda gubi duša, osjećaj, raspoloženje i što je najvažnije - gubi se melodija, a gdje nema melodije, tu nema glazbe. Melodija i fina, lijepa, ukusna, dobro vođena harmonija glazbu čini glazbom. I u ozbiljnoj glazbi i u jazzu dogodilo se da se s prevelikim isticanjem orkestralnog instrumentalnog virtuoziteta izgubila glazba i nastao je tzv. free jazz koji je doveo jazz u slijepu ulicu tako da je jazz izgubio publiku. To je bilo naročito popularno prije deset, petnaest godina i danas se jazz vraća i danas imamo veliki comeback swinga i veliki comeback produkcije koja je nastala u zlatno doba glazbene industrije 1950-ih, '60-ih i '70-ih godina, kaže Majnarić. (Mladen RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter