Majke sve češće žrtve zlostavljanja sinova

Povjerenstvo zatražilo da se ženama osigura pravo na legalan i siguran pobačaj (N. LAZAREVIĆ)
Povjerenstvo zatražilo da se ženama osigura pravo na legalan i siguran pobačaj (N. LAZAREVIĆ)

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u sjedištu Županije održana konferencija za novinare županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na kojoj je istaknuto da u Hrvatskoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje, a čak 30 žena godišnje biva usmrćeno od čega njih 50 posto usmrte partneri. Predsjednica povjerenstva Viviana Benussi naglasila je da su žrtve nasilja uglavnom supruge, izvanbračne partnerice i kćerke te da najnoviji trendovi ukazuju na sve veći porast majki koje zlostavljaju sinovi.

- Nasilje nad ženama u našem je društvu i dalje duboko ukorijenjeno i predstavlja jedan od najraširenijih oblika kršenja osnovnih ljudskih prava. U zadnjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 300 žena, lani ih je ubijeno 11, a do sredine ove godine ubijene su tri žene. Neprijavljivanje nasilja i dalje predstavlja gorući problem jer upravo brojke utječu na percepciju društva o rasprostranjenosti nasilja, a žalosno je da na svaki prijavljeni slučaj bilježimo čak 15 neprijavljenih, naglasila je Benussi.

Kako je istaknuto, uz fizičko nasilje, žrtve su često izložene i psihičkom i emocionalnom nasilju ali i ekonomskom i seksualnom zlostavljanju. Zlostavljači često primjenjuju psihičku prisilu, kojom kod žrtve stvaraju osjećaj straha i ugroženosti, uznemirenosti i povrede dostojanstva, a sve se češće javljaju razni oblici uhođenja i uznemiravanja putem sms poruka i raznih drugih komunikacijskih kanala. Nasilje, navodi Povjerenstvo, često se manifestira i kao oduzimanje i uskraćivanje financijskih sredstava za život ali i kroz neplaćanje alimentacije.

Po riječima Anice Idžaković, voditeljice Odjela maloljetničke delinkvencije u PU istarskoj, zlostavljači su uglavnom muškarci, a tijekom deset mjeseci ove godine policija je podnijela 334 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima. Najveći broj počinitelja i žrtva bio je u dobi između 31 i 50 godina.

- U istom periodu policija je evidentirala 180 kaznenih dijela s elementima nasilja u kojima su učesnici bili članovi obitelji ili bliske osobe, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje kaznenih dijela za 37 posto. To je vrlo zabrinjavajuće i pretežito se radilo o raznim prijetnjama, tjelesnim ozljedama, nametljivom ponašanju, seksualnim deliktima, bludnim radnjama, spolnim odnošajima bez pristanka i silovanju, kazala je Idžaković.

Osim toga evidentirano je i osam kaznenih djela spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina od čega je šest bilo na štetu djevojčica i dva na štetu dječaka. Radi se seksualnim deliktima nad djecom - od bludnih radnji, dodirivanja pa do spolnog odnošaja, kazala je Idžaković, koja je istaknula da je u jednom slučaju zlostavljač bio član obitelji.

Ginekolozi u pulskoj bolnici ne pozivaju se na priziv savjesti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije pridružilo se Ženskoj mreži Hrvatske i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova koji su od države zatražili da zaštiti pravo žena na siguran i legalan pobačaj. Članica istarskog povjerenstva Branka Žužić izrazila je zadovoljstvo što u pulskoj Općoj bolnici nije bilo pozivanja na priziv savjesti ginekologa i ginekologinja po pitanju obavljanja abortusa, čime je pacijenticama iz Istre sukladno zakonu osigurano temeljno demokratsko i ljudsko pravo.

Žužić tvrdi da se neki liječnici u Hrvatskoj u svojim matičnim bolnicama pozivaju na priziv savjesti i odbijaju raditi pobačaje, a istovremeno to pacijenticama skupo naplaćuju u privatnim ordinacijama, često i u vrlo opskurnim uvjetima. "Prekid trudnoće je osobna odluka svake žene i odražava njenu osobnu autonomiju i vlasništvo nad vlastitim tijelom", kazala je Žužić i apelirala na žene da ako se odluče na pobačaj, to učine u bolnicama.

Pula oformila Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Po odluci pulskog gradonačelnika Borisa Miletića formirano je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova na razini Grada Pule. Za predsjednicu povjerenstva imenovana je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, a za njenu zamjenicu Jadranka Černjul. Ostali članovi su Helga Može Glavan, Jasena Knez Radolović i Ivica Šain. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter