Majke na pragu cetrdesetih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada sam saznala da mi je školska kolegica noseca, prva pomisao koja mi je pala na pamet bila je: »Što joj to treba!?«. Ima dva zdrava i lijepa sina - šesnaestogodišnjaka i devetnaestogodišnjaka. Sada, kada su oni odrasli, krediti manje-više isplaceni, a kuca poodavno uredena i opremljena, ponovno pranje i pudranje guze, podrigivanje i nocno nespavanje cinilo mi se potpuno nepotrebnim scenarijem. S druge strane, ona je bila ushicena spoznajom da ce opet biti mama. U toj je mogucnosti, vidjela blagoslov i pravo na novi pocetak.
- Sada cu biti mama kakva sam oduvijek željela biti. Nemam namjeru juriti za poslom i svaki cu trenutak iskoristiti za uživanje u novom danu i djetetu. Ekonomski sam osigurana i bebi cu pružiti sve krpice i igracke kojih su se morali odreci Dan i Marko. Podstanarstvo, mladalacka nervoza, oskudica, pa cak i prilagodba na brak i materinstvo su iza mene. Novom se malom bicu beskrajno veselim, s euforijom je cvrkutala na telefon Tina, a tek me usput pitala hocu li doci na proslavu dvadesetpetogodišnjice mature.
Nakon prospavane noci Tinina odluka da ponovno postane mama bila mi je sve prihvatljiva. U nekoliko minuta sjetila sam se svih poznatih i manje poznatih starijih mama.
Posljednjih desetljeca broj rodilja starijih od trideset i pet godina sve je veci. I dok se još donedavno o materinstvu u starijoj dobi moglo govoriti kao o trendu, danas je ono svakodnevna pojava koja ne izaziva pažnju. Suprotno ranijim uvjerenjima, po kojima su žene u ranim tridesetima i bez potomaka izazivale i podozrenje i ogovaranje okoline, danas se odgovara mlade žene od udaje i ranog materinstva.
Naglasak je na obrazovanju i završenom fakultetu, dobrom poslu i financijskoj sigurnosti. Tek potom mlade žene i parovi pocinju razmišljati o proširenju obitelji. Dakako, poželjno je da prethodno bude i savijeno gnijezdo - kuca ili barem stan u privatnom vlasništvu. Dok sve to i ostvare, pod uvjetom da su relativno brze i uspješne i da imaju srecu u moru obveza i poslova naci srodnu dušu, žene lako uhvati trideseta. Stoga, i nije neko cudo da vecina žena koja želi ostvariti karijeru odgada materinstvo za neka bolja i sigurnija vremena. Tom sve vecem broju žena treba pridodati i one koje nisu imale srecu zanijeti u mladim godinama.
- Sretno dovršenje trudnoce ponajviše ovisi o fizickom i psihickom zdravlju žene te njenoj želji za djetetom, kaže poznati rovinjski ginekolog Miroljub Modric. Po njegovom mišljenju, idealna dob za prvo, odnosno drugo ili trece materinstvo je individualno te prvenstveno ovisi o zdravlju žene, uvjetima u kojima živi, koliko i na koji nacin brine o prehrani, fizickoj kondiciji, poslu koji obavlja. Medutim, ono što je zajednicko svim trudnicama, neovisno imaju li osamnaest ili trideset i osam godina, je redovito kontroliranje trudnoce.
- Najbolji korak koji svaka žena može uciniti i prije planirane trudnoce je zakazati pregled kod lijecnika, neovisno radi li se o ginekologu ili lijecniku opce prakse. S njima mora razgovarati i obaviti odredene pretrage. Preventivni pregledi, naime, mogu ukazati na zdravstvene probleme koji možda nisu vidljivi, odnosno svi ce pregledi najviše ovisiti o njenim dotadašnjim zdravstvenim problemima. Ukoliko je žena potpuno zdrava, dovoljno je za pocetak obaviti sistematski pregled (koji se preporucuje svim odraslim osobama jednom godišnje) ili napraviti osnovne krvne pretrage i one urina, veli nam ginekolog Modric. Govoreci o starijim trudnicama, veli da se one moraju cešce kontrolirati i prilagoditi svoje ponašanje, aktivnosti, prehranu, spolni život i navike savjetima ginekologa.
Takoder istice da bi svaka trudnica, neovisno o tome ima li osamnaest ili trideset i osam godina, jednom mjesecno trebala posjetiti ginekologa.


Podijeli: Facebook Twiter