"Majka" svih telefona - SOS telefon Istra na izdisaju!

S jučerašnjeg okruglog stola o SOS telefonu (D. MEMEDOVIĆ)
S jučerašnjeg okruglog stola o SOS telefonu (D. MEMEDOVIĆ)

U sklopu Info dana koje od 14. do 18. ožujka organizira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, jučer je u prostoru Komunalne palače održan okrugli stol o problematici i funkcioniranju SOS telefona. U raspravi su sudjelovali predstavnici udruga koje u sklopu svog djelovanja imaju otvorenu telefonsku liniju, odnosno predstavnici SOS mreže Istre koja je kao neformalna inicijativa formirana još 2011. godine.

Na web stranici stari podaci

Koliko je mreža u konačnici zaživjela, moglo se vidjeti i tijekom jučerašnje rasprave iz koje je jasno da osim poneke edukacije i otvaranja zajedničke web stranice koja nije ažurirana već tri godine, ta mreža, kao ni njeni članovi, u praksi ne surađuju, a time niti ne djeluju u pravcu koordiniranog rješavanja zajedničkih problema.

Naime, u mrežu je prilikom formiranja ušlo osam neovisnih organizacija, a to su Dom za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić" kroz svoju liniju "Halo niste sami", Društvo distrofičara Istre, Društvo naša djeca, Udruga Zelena Istra (putem Zelenog telefona), Obiteljski centar Istarske županije, Sigurna kuća Istra, SOS telefon Istre, ali i nedavno ugašena Udruga stradalih u prometu.

U nekoliko navrata stekao se dojam da udruge uključene u mrežu zapravo ni same ne znaju čemu bi ona konkretno trebala služiti, a nekima je, čini se, tek dodatni uteg u svakodnevnom funkcioniranju s obzirom da unutar svog djelovanja i telefonskih linija rješavaju specifične i konkretne probleme. Ipak, Irena Burba iz Zelene Istre konstatirala je da bi bilo šteta mrežu ugasiti, predlažući da se možda i zajednički javljaju na natječaje, te je tijekom daljnje rasprave donesena preporuka da se mreža i dalje održava na nekoj neformalnoj razini.

Ipak, u fokusu rasprave našli su se problemi SOS telefona Istre koji, kako je rekla njegov voditeljica Ivanka Leto, već mjesecima zbog nedostatka sredstava, šepavo radi. Štoviše, njihova SOS linija, otvorena prije 25 godina, koju je županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić jučer nazvala "Majkom svih telefon u Istri", mogla bi se uskoro ugasiti. Problem leži prvenstveno u novcu i nedostatku educiranih kadrova i volontera osposobljenih za pisanje programa i projekata financiranih iz europskih fondova.

No činjenica je da se Udruga nije javila na javni poziv Grada Pule za dodjelu sredstva udrugama koju nalaže Uredba o načinu financiranja udruga, pa su tako ostali bez financijske podrške koju su ranije dobivali. Premda je Leto u nekoliko navrata tražila konkretne odgovore od predstavnica Grada i Županije, treba li Puli i Istri jedna takva linija podrške, pokazalo se pak da njihovo postojanje nitko ne spori, kao i to da ih je blago rečeno "pregazilo vrijeme" budući da ne raspolažu tehničkim znanjima potrebnim za praćenje otvorenih natječaja, a nemaju niti kadrova koji bi pratili "svu šumu administracije" vezanu uz prijavljivanje projekata na fondove.

Moraju se pratiti natječaji

Pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Puli Elvira Krizmanić Marjanović konstatirala je da je očito najveći problem financiranje i da je vidljivo da se u radu SOS telefona sve svodi na entuzijazam. Međutim, kako je rekla, trebaju se poštivati i formalni uvjeti, apelirajući na to da se udruga mora osposobiti i educirati kako bi se mogla javljati za dodjelu sredstava.

Uključila se i Jadranka Černjul iz Sigurne kuće Istra, kazavši da sve udruge prate natječaje te da novi Zakon o udrugama mnogima stvara probleme, no da se pravila jednostavno trebaju poštivati. Županijska pročelnica Sonja Grozić Živolić na kraju je konstatirala da nikome nije u interesu izgubiti ovu hvalevrijednu liniju podrške, predloživši Udruzi SOS telefon da im dostave analizu o potrebama i prioritetima linije.

- Morate nam pomoći da dođemo do saznanja s kime sve radite, tko vam se obraća i tko će biti zakinut ako dođe do gašenja linije, a sve da bi nakon toga svi zajedno mogli doprinijeti u osnaživanju vašeg rada. Morate nas uvjeriti o važnosti opstanka ove linije nakon čega bi se trebalo konkretno vidjeti može li linija opstati ili ne, kazala je Grozić Živolić i predložila da se u roku od mjesec dana održi sastanak voditelja udruge s predstavnicima Grada, Županije i Zaklade. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter