Majka odbila primiti sućut okrivljenog za smrt kćerke

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Na sudu u Nišu u ponedjeljak je započelo suđenje 28-godišnjem motociklisti Nikoli Tošiću iz Malče koji je prouzročio nesreću kod Niša u kojoj je u lipnju prošle godine poginula suvozačica na Suzukiju, 17-godišnja Puljanka Vanja Janković. Prema pisanju portala Blic Nikola Tošić je u alkoholiziranom stanju upravljao neregistriranim motociklom Suzuki kada je nakon ponoći, na lokalnom putu od naselja Nikola Tesla prema Donjoj Vrežini, izazvao prometnu nesreću. U nesreći je Janković poginula, a Tošić je pobjegao ostavivši motocikl na mjestu nesreće.

Nije joj pružio pomoć

Tamošnje tužilaštvo ga, prema pisanju Blica, tereti da je neposredno ispred nadvožnjaka iznad autoputa Beograd - Pirot zakačio metalnu zaštitnu ogradu te se motocikl prevrnuo na bok dok je 17-godišnjakinja, koja je sjedila iza njega, preletjela preko metalne ograde. Uslijed pada na autoput mlada je Puljanka zadobila višestruke ozljede prsnog koša i na mjestu preminula. Tošić je optužen i da nije ostao na mjestu nesreće već je otišao bez pružanja pomoći djevojci, ostavivši i motocikl. U tijelu je, navelo je tužiteljstvo, imao najmanje 1,2 promila alkohola.

Za vrijeme čitanja optužnice majka poginule djevojke, Violeta Janković je Tošića, u trenutku kada se okrenuo prema njoj i htio izraziti sućut, prekinula ne dozvolivši mu da nastavi. Kazala je da im ne treba njegova sućut koju pokušava izjaviti pred sudom, budući da to u proteklih sedam mjeseci od nesreće to nije učinio. Naglasila je pritom da je potresena time što joj nije pružio pomoć, već je pobjegao.

Majka je u svom iskazu sudu izrazila svoju ogorčenost, a ujedno je opisala i svoju kćerku i mural koji su oslikali u školi u Donjoj Vrežini u njezinu čast.

Neka mu i Bog sudi

- Pa, nije ona pivska boca. Pođite od sebe, da ste vozili nešto na motoru i da nešto padne iza vas da li bi ste se okrenuli da vidite gdje vam je to nešto. On je pobjegao i kaže da se ne sjeća. Kako je onda za sebe tražio pomoć. Neka mu i Bog sudi, kaže Jankovićeva.

Dodala je da se drži radi nje i samo za nju. Otisnuli su 50 majica sa Vanjinim likom, a na školi u Donjoj Vrežini napravili smo mural u njenu čast na kojem se vidi ona kako sa svog omiljenog mjesta gleda u pravcu Niške Banje. Upravo je s tog mjesta Vanja govorila da se svjetla Banje vide kao puma u trku, pa su takvu sliku i napravili.

Tošić je negirao krivnju za kazneno djelo na način na koji je opisana u optužnici, posebno ističući da nije postojala namjera za ne pružanje pomoći djevojci.

- U prometnoj nesreći i sam sam imao povrede glave i ne znam da li sam bio bez svijesti. Ne sjećam se ničega do dolaska u bolnicu, kazao je Tošić pred sudom.

Napomenuo je da je nakon nesreće ostao invalid, jer mu je ruka ostala kriva, a prste na desnoj šaci ne može ispraviti. Njegov branitelj je istaknuo da je motocikl skliznuo s puta pod nejasnim okolnostima i da se ne može govoriti o umišljaju jer je i sam Tošić teško ozlijeđen u nesreći. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter