Majice koje nerviraju Vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaboravite skupe košulje, polo majice s markicom i ekskluzivno dizajniranu odjecu. Ovoga ljeta in je obican T-shirt. Preporuka za to nije stigla ni od Modnog Macka ni od Fashion Gurua, vec od Vlade. S PDV-om podignutim na 23 posto i uvodenjem kriznog nameta, nije nam ostalo ništa doli da nosimo obicne majice. Ali ne bilo kakve...

Ljetni hit su one s natpisom. Jedna takva, radena za anglosaksonsko tržište, upala je u oko ministru Milinovicu, koji je o tome obavijestio premijerku Kosor, a epilog price je poznat. Vladajucima se uzorak ("Ne trebam seks, Vlada me je.. svaki dan") nije svidio, a snimatelj RTL-a Ivan Cvirn koji ju je nosio od tvrtke za koju je radio 'nabijen je niz štenge'.

'Bolji je necasan bijeg nego casan poraz!', krilatica je koju je na svojoj majci nosio Grunf, jedan od likova iz strip-serijala Alan Ford. Ne znamo je li Ivo Sanader citao dogodovštine grupe TNT, ali Grunfov natpis kao stvoren je za 'odbjeglog kapetana', ali i za sve one koji vole biti in. Baš kao što su za ministrovanja bivšeg prvog covjeka policije Ivice Kirina bile u diru one s natpisom Jubitou.

Elementarno nepoznavanje internetskog medija i pricanje nebuloza dovelo je današnjeg gradonacelnika Virovitice na top ljestvice gledanosti, a majicu s istim natpisom obukla je svojedobno i oporba u Saboru.

Više nego ikad, T-shirtovi s porukama popularni su danas. Jednostavni su i efektni. U malo rijeci može se puno toga reci, a još ako imaju dozu humora koji se reflektira na društvenopoliticku svakodnevicu, tim bolje.

Na neki su nacin postali nadomjestak za poruke koje su se nekada ispisivale na zidovima.

Legendarni zagrebacki grafit, koji gotovo da je izbrisan cim je napisan, nalazio se kod tadašnjeg americkog veleposlanstva na Zrinjevcu i glasio je: 'Ameri, dajte nam jebaca, uzmite si tenisaca.' Za one mlade, koji nisu upuceni, grafit se odnosio na aferu predsjednika Billa Clintona s Monikom Lewinsky i opsesiju Franje Tudmana tenisom.

U slucaju 'I don't need sex, the government fucks me every day', reakcija premijerke bila je munjevita i ucinkovita, baš kao i ona Tudmanovih brisaca.

Medutim, kao što prvom predsjedniku nešto kasnije nije uspjelo zaustaviti Reuters, tako ni Kosor ne može obuzdati internet, na kojem se vec mogu kupiti majice s hrvatskom varijantom natpisa, a pojavio se i mini-servis na kojem možete vidjeti je.. li vas dovoljno.

Bavljenje natpisom na majici, umjesto, recimo, propadajucom tekstilnom industrijom, samo je dodatno mobiliziralo javnost. Želite li i vi nositi ovaj ljetni hit, print za njih možete skinuti na linkovima ispod teksta. Samo se nemojte u njima pojaviti u Vladi.


Podijeli: Facebook Twiter