Maji Klaric UNESCO-ova stipendija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada hrvatska pjesnikinja i prevoditeljica, Šibencanka Maja Klaric, dobitnica je ovogodišnje UNESCO-ove stipendije za rezidencijalni boravak u Brazilu. Istarskoj publici poznata je po tome što zajedno s Goranom Blaževicem iz Umaga organizira zanimljivo poetsko zbivanje pod nazivom "Šumski pjesnici" u Butorima pored Grožnjana, koje ce se ovog ljeta, tocnije 3. kolovoza, održati po drugi put.

Stipendija pod punim nazivom "UNESCO - Aschberg Bursaries Programme" pokrenuta je 1994. s ciljem promoviranja kulturne raznolikosti i interkulturalnog dijaloga, a nastoji pomoci mladim umjetnicima da razviju i usavrše svoj rad u stranoj zemlji. Dodjeljuje se u trima kategorijama - za kreativno pisanje, glazbenu i vizualnu umjetnost.

Institucije ukljucene u program stipendiranja nalaze se u Senegalu, Australiji, Koreji, Indiji, Kanadi, SAD-u, Italiji, Francuskoj, Brazilu i Kolumbiji.

Klaric je dobila dvomjesecnu stipendiju za kreativno pisanje koju ce iskoristiti u travnju i svibnju u Institutu Sacatar na otoku Itaparica pored Salvadora, u kulturno najrazvijenijoj saveznoj državi Bahiji.

Mlada Šibencanka dosad je osvojila niz znacajnih književnih nagrada, primjerice na na Medunarodnom pjesnickom natjecaju Castello di Duino u Trstu 2008., Medunarodnom natjecaju za kratku pricu Sea of Words u Barceloni prije dvije godine, književnom natjecaju Ulaznica u Zrenjaninu 2010. godine za rad "Esej o ljudima rijekama i ljudima planinama" te brojne druge.

Organizatorica je medunarodnog festivala aktivisticke poezije Art Attack, jedinstvenog na našim prostorima, koji ce se ove jeseni održati cetvrti put.Uz nju, stipendiju za boravak u Brazilu dobilo je i dvoje vizualnih umjetnika - Mustafa Kia iz Afganistana te Kitso Lelliot iz Bocvane, doznajemo iz udruge Manifest, cija je Klaric clanica. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter