Majci zatvor uvjetno zbog lažnog iskaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog davanja lažnog iskaza 58-godišnja Senija Cauševic iz Labina je na pulskom Opcinskom sudu kažnjena uvjetnom osudom na šest mjeseci zatvora, a njezin sin Safet Cauševic (33) je zbog poticanja majke na davanje lažnog iskaza pred sudom osuden na sedam mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne. Majka, pak, u zatvor nece biti upucena ukoliko u roku od jedne godine ne pocini nova kaznena djela.

Tridesettrogodišnjak je krivim proglašen jer je 25. kolovoza 2010. godine navecer u prostorijama pulskog zatvora, gdje je bio u pritvoru zbog postupka koji se protiv njega zbog razbojnicke krade vodi na Županijskom sudu u Puli, tijekom telefonskog razgovora sa sestrom kazao da prenese njihovoj majci da na sudu iskaže da mu je dala 700 kuna, a preostalih 3.500 da mu je dala sestra za registraciju automobila.

Njegova majka je proglašena krivom jer je 27. kolovoza oko 9 sati svjedoceci na Županijskom sudu u Puli u postupku koji se vodi protiv njezinog sina izjavila da je "tog dana kada je išao na posao uzeo sa sobom 700 kuna, a kod kuce mu je ostalo 3.600 kuna za registrirati automobil… Znam da mu je ostalo 3.600 kuna, a da je 700 kuna imao sa sobom… Ovih 3.600 kuna znam da je optuženik imao jer je taj novac bio kod mene, ja sam ga držala u baru u regalu. Onih 700 kuna koje je uzeo sa sobom trebalo mu je poslužiti za kupovinu šofer-šajbe za vozilo".

Time, odnosno davanjem lažnog iskaza na sudu kao svjedok u postupku, premda prethodno upozorena da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, majka je pocinila kazneno djelo protiv pravosuda. Tijekom postupka pred Opcinskim sudom u Puli majka i sin negirali su kazneno djelo, no sud je pri donošenju osudujuce presude poklonio povjerenje pravosudnom policajcu koji je u zatvoru nadzirao telefonski razgovor okrivljenika sa sestrom i cuo da joj govori što da prenese majci, koja je u konacnici tako i svjedocila na sudu.


Podijeli: Facebook Twiter