Majcan: Silne strategije, a minimalna ostvarenja

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Prošlogodišnji gradski proračun iznosio je 38,77 milijuna kuna, a višak sredstava od 2,84 milijuna kuna prenesen je u ovu godinu. Osim viška iz prošle godine, Grad prenosi viškove svih prethodnih godina od gotovo 11,5 milijuna kuna, koji se akumuliraju, a da nitko ne zna za koju namjenu ili svrhu, istaknula je SDP-ova vijećnica Elena Jerman na konferenciji za novinare oporbenog Kluba vijećnika SDP-HNS Buzet.

- Usporedbom novčanih sredstava na računu Grada Buzeta s drugim gradovima i općinama u Istri, uzevši u obzir broj stanovnika, Buzet je daleko najlikvidniji u Istri sa stanjem na računu na dan 1. siječnja od više od 16 milijuna kuna, što je mnogostruko više od novčanih sredstava koje su u tom trenutku imali Pazin i Buje, ali i puno veći Poreč! Buzet ih oročava po kamati ispod 3 posto, dok je inflacija mnogo veća, pa se vrijednost novaca i na taj način gubi u nepovrat, istaknula je Jerman.

S druge strane, nadovezao se je SDP-ov vijećnik Vedran Majcan, analizom 22 značajnija projekta koja su planirana u prošloj godini, ispada da je od 21,12 milijuna kuna realizirano tek 7,45 milijuna kuna, ili svega 35 posto.

- Neki veliki projekti, poput obnove palače Versi, dječjeg odmarališta u Vrsaru, uređenja poduzetničke zone Mala Huba 2, provlače se kroz proračun godinama, bombastično se najavljuje njihova realizacija, a na kraju vrlo je malo toga stvarno i realizirano. U pojedine projekte uložen je značajan novac, a već godinama nisu u funkciji, kao primjerice poligon u Mašimovoj škuji, u koji je grad uložio preko 600.000 kuna. Pitamo se je li netko budan u Gradu? Od silnih strategija, studija, planova i ono nedostatno, loše isplanirano, ostvaruje se tek minimalno, istaknuo je Majcan.

Pola mandata ove gradske uprave pamtit ćemo po uvođenju prireza građanima, naplati parkinga u Starom gradu po nevjerojatnih 10 kuna po satu, kao da smo Monte Carlo, te srljanju u unaprijed osuđeni na propast referendum o kompostani. Voljeli bi da su na dnevnom redu proširenje vrtića, uređenje poduzetničkih zona, uređenje Trga Fontana i brojne druge investicije, ali od gradske uprave slušamo samo izlike i opravdanja, iako za razliku od drugih gradova i općina, Buzet nema problema s financijama.

- Nema kredita, niti bilo kojih dugoročnih obveza, već viškove koje oročava. To je najveći apsurd u Hrvatskoj, mišljenja je Majcan.

Rezimirajući poluvrijeme vijećničkog mandata, HNS-ovac Vlatko Mrvoš istaknuo je da je buzetska koalicija SDP-HNS bila aktivna i konstruktivna oporba.

- Na 20 sjednica postavljeno je ukupno 159 pitanja i ponuđeno isto toliko prijedloga, od kojih je Klub pet vijećnika SDP-HNS postavio 121, devet vijećnika koalicije IDS-ZELENI-HSU 36 i nezavisni vijećnik 2 pitanja i prijedloga. Naš Klub postavio je 76 posto svih pitanja i prijedloga, što nas čini daleko najaktivnijim u radu vijeća, istaknuo je Mrvoš.

HNS-ov vijećnik naglasio je također da su u protekle dvije godine imali puno konstruktivnih prijedloga, veći dio njih nije usvojen, a jedan dio, primjerice izrada novog prostornog plana, stavljanje u funkciju privredne zone Mala Huba II, proširenje ceste za Sovinjak, prihvaćen je i sproveden u praksi.

- Odlučno smo se protivili uvođenju prireza, jer smatramo da to nije potrebno i da se racionalizacijom poslovanja i povlačenjem novaca iz EU fondova može namaknuti dio sredstava koji nedostaje, zaključio je Mrvoš. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter