Majcan: Generalno gledano, buzetski proračun nije razvojni

Gradsko vijeće na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradsko vijeće na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Proračun za 2017. godinu "težak" 36,5 milijuna kuna prihvaćen je na preksinoćnjem zasjedanju buzetskog Gradskog vijeća sa deset glasova "za" vijećnika koalicije IDS-Zeleni-HSU i jednog nezavisnog vijećnika te četiri glasa "protiv" vijećnika oporbenog koalicijskog bloka SDP-HNS. U odnosu na prvi prijedlog proračun je "podebljan" za oko 2,5 milijuna kuna. Najveća promjena odnosi se na planirani prihod Ministarstva kulture za investiciju rekonstrukcije narodne knjižnice u Narodnom domu.

Novo parkiralište

Tijekom javne rasprave na prijedlog proračuna dostavljena su tri prijedloga koji se odnose na održavanje nerazvrstanih cesta dok je na samoj sjednici tri amandmana podnio HNS-ov vijećnik Vlatko Mrvoš, od kojih dva nisu prihvaćena. Nije prošao prijedlog da se ukine naplata parkiranja u starom gradu Buzetu jer postojeće rješenje nije dobro te da se planiranih 150.000 kuna za troškove regulacije parkiranja usmjeri u nabavu nogometnog kaveza kod osnovne škole koji bi prvenstveno služio djeci na produženom boravku.

Mrvoš je također bezuspješno predložio da se u programu izgradnje javne rasvjete uvrsti lokacija kod restorana Old River, Most Bračana i za to predvidi 25.000 kuna. Prihvaćen je međutim njegov treći amandman da se izradi projektna dokumentacija za parkiralište Buzet stari grad sukladno predviđenoj lokaciji po PPU, da se izradi idejno rješenje i druga potrebna dokumentacija za uređenje tržnice i Trga Fontana te da se izradi prometno rješenje ceste od Sportske ulice do Sportske dvorane s time da taj koridor treba prethodno predvidjeti kod izmjena UPU-a.

Gradonačelnik Siniša Žulić je uzvratio da ukidanje naplate parkiranja u starom gradu u ovom trenutku nije prihvatljivo. - Amandman je stigao noć uoči sjednice, a kada smo uvodili naplatu parkiranja u starom gradu trebalo nam je tri ili četiri mjeseca, dva zbora građana, pravilnik, javna rasprava, a ovako preko noći ukinuti naplatu parkiranja, na to nisam spreman. Što se tiče nogometnog kaveza, na zahtjev škole postavljena je zaštitna ograda prema dvorani i dogovoreno da se tamo uredi travnata površina za graničara, odbojku i nogomet tako da investiranje u nogometni kavez kada znamo i da u blizini imamo preko tisuću kvadrata zelene površine za nogomet, nije racionalna varijanta. Što se tiče izgradnje javne rasvjete, prvenstveno u 99 posto slučajeva uvažavamo zahtjeve mjesnih odbora, prokomentirao je Mrvoševe amandmane Žulić.

Učmalost u gradu

U svom osvrtu na proračunske materijale SDP- ovac Vedran Majcan u ime oporbenog kluba vijećnika SDP-HNS rekao je da je ovo četvrti proračun, o kojem se raspravlja u aktualnom mandatu uz opasku da se malo toga promijenilo.

- Stavke su više, manje uvijek iste s time da je proračun za 2017. godinu za oko pet milijuna kuna manji od ovogodišnjeg zbog manje sredstva iz EU fondova i drugih proračuna, pretpostavljam Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta kojima su bili financirani projekti infrastrukture. Generalno, proračun za iduću godinu, kao niti prethodna tri, nije razvojni, on zadržava neko postojeće stanje, neku učmalost u gradu u kojem zadnjih četiri godine nije izgrađena niti jedna poduzetnička hala. Proteklih godina stanje u državi nije bilo sjajno i odražavalo se na i prihode u lokalnoj samoupravi no bilo koji projekt da smo krenuli raditi danas bi bio gotov. Da nema vizije niti cilja govori i činjenica da Grad Buzet konstantno na računima ima od 10 do 15 milijuna kuna likvidnih sredstava koje prebacuje iz godine u godinu bez ikakvog plana na koji način osmisliti neke razvojne projekte, ocijenio je Majcan.

Odgovarajući na oporbene prozivke, gradonačelnik Žulić kratko je uzvratio kako je činjenica je da je u zadnje tri godine izvršeno nekoliko različitih analiza koje su Buzet svrstavale među 20 najboljih gradova u Republici Hrvatskoj.

Tužan Žulić

- Žao mi je što je na većinu odluka i gubitak brdsko planinskih sredstava u proračunu utjecala jedna bivša vlada kojoj je i SDP pripadao. Na žalost nisam čuo da ste se puno bunili protiv toga kada su nam uzimali sredstva. Malo sam tužan, ali to je vaše pravo kao vijećnika, što u protekle četiri godine s niti jednim amandmanom niste pokušali nešto predložiti. Nabrajali ste puno toga što bi trebalo povećati, ali niste rekli koje bi proračunske stavke trebalo zbog toga smanjiti, ja si ne mogu dozvoliti da se na tako neozbiljan način komentira proračun, a vi naravno možete. Vrlo se lako može dokazati da smo svojim radom, uz sredstva u proračunu, donijeli minimalno još jedan "proračun javnih investicija" svake godine u naš grad, poručio je oporbenom vijećniku Žulić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter