Maja Šebelić državna prvakinja iz biologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U konkurenciji najboljih učenika iz Hrvatske, koji su se natjecali na državnom natjecanju izbiologije u Vinkovcima u dvije kategorije - kategoriji znanja i kategoriji istraživačkih radova, učenica Osnovne škole Stoja Maja Šebelić je osvojila prvo mjesto u kategoriji znanja za sedme razrede. Ovaj rezultat je još značajniji kada se uzme u obzir da je na županijskim natjecanjima iz znanja, održanim u ožujku ove godine, odabrano samo deset učenika s najboljim rezultatima za sudjelovanje na državnom natjecanju.

U tako strogoj selekciji Maja je pokazala izvrsnost i na vrlo zahtjevnom testu koji se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, te osvojila je čak 92 posto ukupnog broja bodova. Za tako dobar rezultat zaslužan je njen predan i uporan rad na pripremama koje su trajale još od listopada prošle godine, ističe njezina mentorica, profesorica biologije Sanja Štern-Vukotić.

Osim posebnog interesa za biologiju, Maja Šebelić odlična je i u mnogim drugim područjima.

Pohađa brojne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u kojima je također vrlo uspješna. Prije dvije godine Maja je izvedbom pjesme "Snijeg" grupe Detour pobijedila u kategoriji viših razreda osnovne škole na natjecanju "Pula pjeva". Ostvarila je sjajne rezultate i na državnom natjecanju mladih tehničara u Primoštenu, i to u kategoriji graditeljstvo. Lani je na gradskoj literarno-dramsko-novinarskoj smotri LiDraNo zajedno s učenicom Hanom Udovičić osvojila drugo mjesto nastupom u igrokazu "Kokoš kod frizera".

Prije dvije godine na Monte Libriću predstavila je svoju neobjavljenu knjigu "Eko priča", za koju je dobila posebnu nagradu na državnom natjecanju "Moja prva knjiga" u Karlovcu. Tada je izjavila da bi htjela biti veterinarka te posebno se angažirati u zaštiti morske medvjedice, a ističe da je zanima i paleontologija. U svojoj prvoj slikovnici govori o veterinarki Lili koja je srela Mišicu, bolesnu zbog zagađene rijeke? Njezina knjiga, koja još nije tiskana, postigla je sjajan uspjeh na natječaju Moja prva knjiga. Ona je napravila i Vježbenicu sestri Nevi kada je trebala krenuti u prvi razred, a potom se i Neva, prvašica, posvetila izradi Vježbenica, koje sadrže različite crteže, brojke, zadatke, a na to se odlučila jer je vidjela da je drugoj djeci dosadno. Majine vježbenice sadrže raznolike zadatke, kao što su to naprimjer dodati brojeve, usporediti razne situacije, zbrajanje, oduzimanje.

Lani, završavajući šesti razred osnovne škole u razgovoru za naš list rekla je "Volim usvajati nova znanja i radujem se biologiji, kemiji i fizici jer to znači da ću naučiti nešto novo. Bit će to još jedan izazov za mene". I zbilja, odmah je ostvarila sjajne rezultate iz biologije, još jednom potvrđujući svoju svestranost. Maja je postizala sjajne rezultate i iz tae kwon doea te jahanja, a zbilja su iznimno brojne aktivnosti kojima se bavi. (V. BEGIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter