Maja Cvek: Moja kandidatura je obveza prema mještanima

Maja Cvek (N. LAZAREVIĆ)
Maja Cvek (N. LAZAREVIĆ)

Najavljujem kandidaturu kako bismo, bez obzira na ukradeno vrijeme i prekid u radu, mještanima dali ono što ih pripada - poručila je u svom priopćenju bivša načelnica Ližnjana Maja Cvek, predstavnica SDP-a. Prijevremeni izbori u toj općini održat će se 20. ožujka. Načelnica Cvek i donačelnik Paolo Demarin te Općinsko vijeće, u kojem je labavu većinu imala koalicija SDP-HSU pred IDS-om i drugima, raspušteni su u siječnju jer do kraja 2015. nisu donijeli ovogodišnji proračun. Po okončanju te ključne sjednice 30. prosinca, Cvek nije željela komentirati novonastalu krizu, a na priopćenje smo čekali nešto manje od dva mjeseca.

Trgovanje utjecajem?

- Rušenje vlasti i izazivanje prijevremenih izbora vođeno je isključivo željom za preuzimanjem vlasti pod svaku cijenu, neovisno što se smjenom aktualne vlasti nakon samo dvije proračunske godine prekinulo dogovorene projekte i razvoj Ližnjana. Nužno je pojasniti neke važne okolnosti, a ima li u postupcima nekih vijećnika elemenata kaznenog djela (primjerice, trgovanje utjecajem), mogle bi prosuditi mjerodavne institucije, poručuje oštro Cvek.

- Vijećnik IDS-a, preobraćen u Istarskog laburista, Marčelo Miletić, nije bio dovoljan za rušenje proračuna, ali su na svoju stranu pridobili SDP-ovog predsjednika Vijeća Zorana Milinkovića i vijećnika Nenada Ušića koji je 10 minuta prije sjednice opravdao izostanak Milinkoviću (svom šogoru). Sjednica je bila zakazana 18. prosinca, no Milinković ju je odgodio za 29. prosinca navodeći "dosta kratak rok u vezi konzultacija oko proračuna". Bila je spremna i Odluka o privremenom financiranju, ali za koju očito predsjednik nije imao sluha, piše Cvek. Navodi da je proračun vijećnicima dostavljen polovicom studenog, da su bile konzultacije i s njima i s mjesnim odborima, a "navedeni vijećnici" nisu podnijeli niti jedan amandman.

- Argument za odgodu sjednice ne pije vodu jer su proračun dobili pravovremeno, mjesec i pol dana ranije. Zaustavljeni su brojni poslovi i projekti, a zbog rušenja načelnice na umanjena će proračunska sredstva morati pričekati studenti i udruge, piše Cvek.

Navodi da je njena vlast naslijedila nerealizirane programe gradnje što je uzrokovalo veliki povrat komunalnog doprinosa, da je nalaz Državne revizije naložio da Općina ne smije sakupljati novac na računu te nabrojala što su sve realizirali u kratko vrijeme.

Realizirani programi

- Izgradili smo nakon 20 godina Sabirnu cestu, cestu Galiola-Marlera i prvu fazu tzv. Žuštićke ceste. Priredili smo mnoge projekte gradnje, ulagali u javne površine i rasvjetu. Pokrenuli smo projekt kanalizacije, demilitarizirali vojne objekte, pokrenuli projekt razvoja uvale Kuje i umanjili komunalni doprinos, nismo povećali prireze i cijenu komunalija, a povećali smo sve izdatke u socijali, piše Cvek i navodi podužu listu realiziranog, između ostalog i pripremljenu prostornoplansku dokumentaciju te projekte vrtića. "Moja kandidatura obveza je prema našim mještanima, odnosno, prema programu za koji ih se 2013. opredijelilo oko 62 posto i kojemu smo toliko blizu realizacije", zaključila je Cvek. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter