Maiteeq izabran za novog libijskog premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ahmeda Maiteeqa, poslovnoga čovjeka koji je imao potporu islamista, parlament je nakon brojnih nesuglasica ipak izabrao na dužnost libijskog premijera, potvrdio je Salah al-Makhzum, drugi potpredsjednik parlamenta.

Salah al-Makhzum je izjavio je da je Maiteeq izabran sa 121. glasom, a u prethodnom prebrojavanju glasova osvojio ih je 113 od potrebnih 120.

"Pozivam Ahmeda Maiteeqa da prisegne", rekao je Makhzum nakon drugog prebrojavanja glasova kaotičnom zasjedanju Općeg nacionalnog kongresa.

Nakon što je prisegnuo Maiteeqa je Makhzum zamolio tijekom sjednice koju je prenosila televizija da formira vladu u roku od dva tjedna.

Neki zastupnici odmah su osporili novo prebrojavanje glasova tvrdeći da je samo prvi rezultat bio valjan. "Ovo je protuzakonito", rekao je glasnogovornik Općeg nacionalnog kongresa. Glasovanje je prenosila nacionalna televizija čiji je program prekinut sat vremena prije objave novog rezultata izbora. Obilježili su ga kaos i svađe među parlamentarcima.

Maiteeq (42), poslovni čovjek iz Misrate bit će peti i najmlađi šef libijske vlade od pada režima Moamera Gadafija 2011. Bivši premijer Abdullah al-Thinni dao je ostavku prije tri tjedna obrazlažući je oružanim napadom na svoju obitelj. Parlament je o Thinijevu nasljedniku počeo glasovati u srijedu, no sjednica je odgođena nakon što je naoružani muškarac i pristaša jednog poraženog kandidata upao u zgradu, zapucao i ranio sedmoro ljudi.

Libija je u kaosu, jer vlada i parlament ne uspijevaju uvesti red u zemlji kojom vladaju naoružane milicije koje su naslijeđe pobune u kojoj je svrgnut dugogodišnji vođa Moamer Gadafi.

Islamisti, predstavnici plemena i nacionalisti blokiraju rad parlamenta pridonoseći osjećaju opće nestabilnosti u vrijeme kada slaba vojska pokušava obuzdati bivše pobunjenike, plemenske milicije i islamističke militante. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter