Maistrini sommelieri najbolji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filip Savic, sommelier restorana Wine Vault u rovinjskom hotelu Monte Mulini osvojio je najviše bodova strucnog žirija na regionalnom prvenstvu sommeliera hotelskih kuca Istre koje je održano u Maistrinom hotelu Park.

Pred tristotinjak uzvanika Savic se, koji se za titulu najboljeg borio s još dvoje finalista takoder iz Maistre - Stefanom Mužinom, koji je zauzeo drugo mjesto te treceplasiranim Ivanom Vrdoljakom, pokazao najspretnijim i najsnalažljivijim. Filip Savic je dosad i na državnim prvenstvima sommeliera bio uspješan, a lani je osvojio 2. mjesto.

U prvom finalnom zadatku - detektiranju greški na vinskoj listi Savic je pokazao zavidno znanje. Valjalo je tu prepoznati pogrešne godine, regije, vrste vina i ostale detalje u svega tri minute. Uslijedilo je otvaranje, dekantiranje i posluživanje butelje crvenog vina.

Bruno Krajcar i Martina Pahor koji su glumili goste restorana, kreirajuci autenticnu situaciju usput su i provjerili znanje engleskog jezika njihovog sommeliera te što gostima zna na tom jeziku reci o tartufima.

Osim toga finalisti su morali sljubiti vina uz zadani meni, a isto tako pokazati kako se poslužuje i pali cigara. Zadnji zadatak za finaliste bilo je rastociti magnum bocu pjenušca u 16 caša.


Podijeli: Facebook Twiter