Maistri i Arenaturistu najviši racuni za koncesiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 22,4 milijuna kuna koje se u državi od nedavno ubiru na temelju ispostavljenih racuna za turisticko zemljište, istarske hotelijerske kuce izdvajaju gotovo sve, tocnije 21,2 milijuna kuna.

Rijec je o prvim racunima za turisticko zemljište koje je Ministarstvo turizma nedavno poslalo na adrese turistickih tvrtki koje koriste državno zemljište u kampovima, i to dvije i pol godine nakon što je na snagu stupio cesto spominjani Zakon o turistickom i ostalom gradevinskom zemljištu, a koji je sada u fazi izmjena i dopuna. Na temelju njega tvrtke moraju platiti koncesijsku naknadu za prošlu i ovu godinu.

Kako saznajemo, racune su primili u Plavoj laguni, Maistri, Laguni Novigrad, Istraturistu i Arenaturistu. Jedina koja zasad racun nije primila je Riviera Adria, ali ga ocekuje kroz vrlo kratko vrijeme. To potvrduje i najava Ministarstva turizma koje porucuje da ce ostatak racuna poslati u roku od dva tjedna. Nakon što budu ispostavili racune, ocekuju da ce po toj osnovi dobiti oko 50,2 milijuna kuna. Taj ce novac u 60-postotnom iznosu biti uplacen u državni Fond za turizam, dok ce po 20 posto dobivati županije te opcine i gradovi.

Najviše novca u ovom trenutku za korištenje kampova mora platiti rovinjska Maistra koja je podnijela sedam zahtjeva. Za proteklu i ovu godinu mora platiti 8,1 milijun kuna, što predstavlja 50 posto ukupnog troška koncesije. U ovoj tvrtki nisu htjeli komentirati je li udovoljeno svim zahtjevima koje su podnijeli.

Pulski Arenaturist podnio je devet zahtjeva, a racuni su ispostavljeni na iznos od 6,3 milijuna kuna. Istraturist je podnio pet zahtjeva, a stigli su racuni s iznosom 3,9 milijuna kuna. Porecka Plava laguna je, pak, za svoje zemljište u kampovima izdvojila tri milijuna kuna, a podnijela je cetiri zahtjeva.

- Treba reci da se radi o privremenim racunima na temelju kojih se ne placa ukupan iznos koncesije te da smo odredene primjedbe u odnosu na nacin obracuna dostavili Ministarstvu turizma. S obzirom na to da ni za kampove, kao ni za hotele i turisticka naselja nisu donesene konacne odluke i nisu sklopljeni ugovori o koncesiji, za sada ne možemo dati jasan stav jesu li i u kojoj mjeri usvojeni naši zahtjevi, kaže nam Dean Matoševic iz te tvrtke.

U drugoj istarskoj Laguni, tocnije Laguni Novigrad takoder kažu da su racune dobili, iako nisu nam kazali o kojem se iznosu radi.

- Trenutno analiziramo što je i kako obuhvaceno ispostavljenim fakturama. Naime, i dalje za predmetne površine nemamo koncesijski ugovor pa ne možemo komentirati je li time udovoljeno našim zahtjevima na temelju kojih moramo platiti naknadu, istice direktorica te tvrtke Zrinka Bokulic.

Iako je odlicna stvar da su konacno nakon toliko cekanja ispostavljeni racuni na temelju kojih ce se konacno sliti odredeni novac u "turisticke" blagajne, kojima je cilj ulaganje u turisticku infrastrukturu te razvoj novih proizvoda u destinacijama, hotelijeri su nezadovoljni jer još uvijek nisu dobili ugovore o koncesiji. A oni su im prije svega preduvjet za daljnje investicije jer bez njih ne mogu dobiti potrebne dozvole.

Zbog toga ce i 2013. proci bez znacajnih ulaganja u kampove. Uz to, upozoravaju da je to još jedan udar na njihovo poslovanje. (B. BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter