Maistra u utrci za 13 opatijskih hotela?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjska Adris grupa potencijalni je kupac većinskog udjela u opatijskim Liburnia Riviera Hotelima, doznaje se u poslovnim krugovima. Prema tim informacijama, koje prenose mediji, Adris bi već u siječnju mogao iskazati interes za kupnju 61,32 posto udjela u Liburnia Riviera Hotelima, odnosno za dionice koje sada drži tvrtka SN Holding u vlasništvu Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojađijev.

Vlasnici većinskog udjela u najvećem opatijskom turističkom poduzeću odluku o prodaji donijeli su još prošle godine, a do ožujka ove godine konzultantska tvrtka Deloitte prikuplja neobavezujuće ponude potencijalnih novih vlasnika.

Bez potvrde

Među njima spominje se i Maistra, turistička kompanija u sastavu Adris grupe, koja je nakon prodaje TDR-a odlučila snažno investirati u turizam, proizvodnju hrane i poslove s osiguranjem. Iz Adrisa su već najavili investicije više od četiri milijarde kuna u te poslove do 2018. godine, ali nisu opovrgnuli ni moguće akvizicije izvan tih okvira. U turizam u Adrisu planiraju uložiti milijardu i 400 milijuna kuna, u obnovu postojećih hotela i izgradnju novih, a potvrdili su i zanimanje za nautičku tvrtku ACI.

Interes za Liburnia Riviera Hotele, čija je vrijednost na Zagrebačkoj burzi trenutačno 590 milijuna kuna, stoga nije iznenađenje. Riječ je o čak 13 poznatih hotela u Opatiji, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi, nekoliko vila te o novom hotelu u Ičićima čija se vrijednost procjenjuje na 80 milijuna kuna. Liburnia u svom portfelju drži hotele Ambasador, Kvarner, Admiral, Palace Bellevue i Kristal u Opatiji te po dva hotela u Lovranu i Mošćeničkoj Dragi.

Iz imovine SN Holdinga, koji je najveći vlasnik tvrtke Liburnia Riviera Hoteli (kontrolni paket od 25 dionice posjeduju Grad Opatija i tri kvarnerske općine), ranije su izdvojeni hoteli u Cavtatu i u slovenskom Portorožu.

U Adris grupi šturo su komentirali informacije o mogućem ulaganju u turističke kapacitete na opatijskoj rivijeri. Iz rovinjske tvrtke ponovno su potvrdili da planiraju ulaganja u dva hotela i postojeće objekte u Rovinju i okolici, ali i da su otvoreni za nove akvizicije. Interes za Liburnia Riviera Hotele nisu potvrdili.

Očekivan potez

U turističkim krugovima smatra se da je interes Adris grupe za širenjem na kvarnersku rivijeru preuzimanjem većinskog udjela SN Holdinga u Liburnia Riviera Hotelima poslovno posve očekivan potez. Opatijski hoteli, baš kao i Maistrini objekti u Rovinju, Vrsaru i Dubrovniku, imaju četiri do pet zvjezdica, a u blizini je i ACI-jeva marina koju rovinjska kompanija, kao i cijelu tu tvrtku, pokušava preuzeti.

Kao lošiju stranu cijele potencijalne transakcije stručnjaci navode visoka ulaganja koja su potrebna za održavanje standarda postojećih hotela, jer je riječ o 150 milijuna eura.

Liburnia Riviera Hoteli ove će godine imati prihod od 251 milijun kuna, dok je operativna dobit procijenjena na 114 milijuna kuna. Rovinjska Adris grupa u prva tri kvartala ove godine imala je dobit od 560 milijuna kuna. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter