Maistra ponudila smanjene place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekolicina radnica iz Maistrinih vrsarskih objekata kaže da su morale potpisati dodatke ugovoru o radu kojima ih poslodavac rasporeduje na manje placene poslove i to pod prijetnjom otkaza. Tako su kuharice i konobarice bile prinudene pristati na placu i poslove sobarica.

Je li to slucaj samo u vrsarskim objektima ili u svima koji su vlasništvo Maistre? Jesu li dopune ugovora morale potpisati samo radnice ili i radnici te ne krši li se time zakon? - pitali smo predsjednika Uprave Maistre Kristiana Šustara.

- Sklapanje aneksa ugovora o radu sukladno je propisima o radu i opcim propisima obaveznog prava. Aneksi ugovora ponudeni su radnicima Maistre koji, zbog sezonske naravi poslovanja objekata, nisu uspjeli ostvariti dostatan, pun godišnji fond sati, a za koje je poslodavac našao mogucnost privremenog zapošljavanja na drugim poslovima, uz uvjete (placa i drugo) koji vrijede za te druge poslove. To je u interesu radnika, jer poslodavac u ovakvom slucaju ima opravdani razlog za poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu na neodredeno vrijeme, kaže Šustar.

Anekse ugovora, slijedi iz odgovora predsjednika Uprave Maistre, ponudili su odredenom broju radnika i radnica u Rovinju i Vrsaru. «Aneksi su privremeni, sklopljeni na razdoblje do pocetka turisticke sezone i ponovnog otvaranja objekata, kada prestaju vrijediti i radnici nastavljaju raditi na prethodnim poslovima i uz prethodne uvjete. Netocni su navodi da se na radnike vršio bilo kakav pritisak ili da im se prijetilo otkazom», kaže Šustar.

Upitali smo ga zašto krši odredbu kolektivnog ugovora, u kojem je precizirano da se radnicima isplacuje naknada za bolovanje i kada su na slobodnim danima, odnosno izvan turisticke sezone. Šustar je odgovorio da se u tom slucaju drže Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji kaže da ne moraju platiti naknadu za bolovanje radniku koji, dok je bolestan, po postojecem rasporedu nije obavezan doci na posao.(S. MATEJCIC)

VIŠE O OVOJ TEMI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter