Maine: sklopljeni prvi istospolni brakovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi istospolni parovi vjenčali su se u subotu nedugo nakon ponoći u Maineu odmah nakon što je na snagu u toj američkoj saveznoj državi stupio novi zakon o istospolnim brakovima.

"Konačno osjećamo da smo jednaki kao i drugi i sretni smo što živimo u Maineu", izjavio je 42-godišnji Steven Bridges nakon vjenčanja s 53-godišnji Michaelom Snellom. Oni su prvi istospolni par vjenčan u gradskoj vijećnici u Portlandu, najvećem gradu u Maineu.

Ostali parovi čekali su u predvorju, a Bridgesa i Snella je ispred vijećnice čekalo oko 250 prijatelja i pristaša. Tijekom iduća dva sata bračne je zavjete izmijenilo još pet istospolnih parova, a tijekom dana ih je najavljeno još pa će matičari morati raditi prekovremeno. 

Maine, Maryland i Washington su 6. studenoga, paralelno s američkim predsjedničkim i kongresnim izborima, postale prve tri savezne države koje su na referendumima legalizirale istospolne brakove. Maine je, međutim, prva država kojoj je referendum prethodio usvajanju zakona u parlamentu.

Istospolni parovi brakove sada mogu sklopiti u devet od 50 američkih država te u Districtu Columbiji. Izuzev navedene tri, nijedna od preostalih država odluku svojih zakonodavaca još nije testirala na referendumu. S druge strane, u 31 saveznoj državi postoje ustavni amandmani koji onemogućuju takve brakove. 

Barack Obama je u svibnju postao prvi američki predsjednik koji je podržao istospolne brakove, a i američko javno mnijenje okrenulo se u istom smjeru. Po anketi istraživačkog centra Pew, 49 posto Amerikanaca podržava istospolne brakove, a 40 posto ih se njima protivi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter