Magnus Carlsen novi svjetski šahovski prvak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norvežanin Magnus Carlsen novi je svjetski šahovski prvak, a do tog uspjeha ovaj 23-godišnjak je stigao zahvaljujući remiju u 10. partiji dvoboja protiv dosadašnjeg prvaka Indijca Viswanathana Ananda kojim je poveo s nedostižnih 6,5-3,5 dvije partije prije planiranog završetka susreta.

Deseta partija završila je podjelom boda poslije maratonske borbe u završnici u 65. potezu. Carlsen je tako postao 20. svjetski prvak u povijesti šaha. Pobjeda Carlsena apsolutno je zaslužena, a došla je kao posljedica njegove sjajne pripremljenosti i superiorne igre u završnicama.

Magnus Carlsen rođen je 30. studenoga 1990. u norveškom gradiću Tonsbergu. Otac i majka su mu inženjeri i nije čudno da je već u ranoj mladosti pokazivao iznimne sposobnosti za intelektualne izazove.

Otac ga je naučio igrati šah kad je imao pet godina, ali u početku nije pokazivao veći interes. Tek kad mu je u ruke došla knjiga "Pronađi plan" Benta Larsena počeo je satima istraživati različite pozicije, proučavati partije starih majstora i otkrivati tajne taktičke igre. Već s osam godina imao je zapažen nastup u najmlađoj kategoriji norveškog prvenstva, a isticao se izvanrednom memorijom.

Možda presudan utjecaj u njegovu razvoju imali su njegov prvi trener ? norveški velemajstor Simen Agdestein, te nekadašnji prvak Norveške međunarodni majstor Torbjorn Ringdal Hansen. Uz njihovu pomoć Magnus Carlsen je razvio agresivan stil i nikada se nije ustručavao žrtvovati materijal za aktivnu igru. Paralelno je usavršio i tehniku igre, tako da je izrastao u jednog od najboljih poznavatelja završnica u povijesti šaha.

Jedan od njegovih posljednjih trenera ? legendarni svjetski prvak Gari Kasparov, rekao je da je po kvaliteti i načinu igre Carlsen kombinacija Anatolija Karpova i Roberta Fischera. Carlsen je strelovito napredovao. S nepunih 13 godina postao je međunarodni majstor, a sa 13 godina i 5 mjeseci postao je (iza Sergeja Karjakina) drugi najmlađi velemajstor u povijesti šaha. Na sve svjetske naslovnice probio se pobjedom na C-turniru u Wijk aan Zeeu 2004. s briljantnim učinkom od 10,5 bodova iz 13 partija. Slijedili su uspjesi na brojnim turnirima, koji su ga lansirali u sam vrh svjetskog šaha.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter