Magnezijem protiv umora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bademi, kikiriki, orasi, žitarice, mahunarke, banane, to su namirnice za kojima trebate posegnuti ako vam manjka magnezija, koji se smatra jednim od najvažnijih minerala u borbi sa stresom i umorom.

Grcevi u nogama, posebice u listovima, jedan su od sigurnih znakova da ne unosite dovoljno magnezija, ili drugim rijecima prehrana vam je jednolicna i neuravnotežena, ne konzumirate dovoljno žitarica, zelenog lisnatog povrca, mahunarki.

Na manjak magnezija ukazuje i nedostatak koncentracije, glavobolja, razdražljivost, umor koji osjecate od jutra. Ako ste izloženi svakodnevnom stresu onda je veci rizik da ce vam nedostajati magnezija, jer se on u stresnim situacijama pojacano izlucuje. Osobe koje redovito vježbaju takoder trebaju više magnezija, jer znojenjem gube više minerala.



Hrana je najbolji nacin da povecate unos magnezija, pri cemu vodite racuna da vitamin D pospješuje njegovu apsorpciju u organizmu. Gdje ga posebice ima? Špinat, te ostalo lisnato zeleno povrce bogato je magnezijem. Magnezija ima i u soji, mahunarkama, pogotovo grahu, zatim u orašastim plodovima, žitaricama, ribi.

Pocastite se povremeno crnom cokoladom sa 70 posto kakaa, koja je takoder izvor magnezija, a da biste bili sigurni da cete izbjeci manjak magnezija, u prehranu uvrstite integralni kruh umjesto bijelog, te morsku sol umjesto rafinirane. Moguce ga je uzeti i u preparatima, najcešci je oblik magnezij citrat, koji može biti u prahu i u tabletama, šumecim tabletama ili tabletama za žvakanje.


Podijeli: Facebook Twiter