Magnezij - životno važan mineral

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Magnezij spada u skupinu bitnih minerala i životno je važan sastojak tjelesnih stanica. Glavna mu je uloga aktivacija brojnih enzima ukljucenih u stvaranje energije tijela. Osobito je važan za rad srca, kontrakciju mišica i zdravlje živcanog sustava. Magnezij takoder sudjeluje u mineralizaciji kostiju te je neophodan za zdravlje i vitalnost organizma.

Današnja znanja potvrduju korisnu ulogu magnezija kod srcanih bolesnika, visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, dijabetesa, živcane napetosti, razdražljivosti i nemira, prevencije migrene i glavobolja, trudnoce i dojenja, poremecaja spavanja, bavljenja sportom, opstipacije (zatvora) i žgaravice.

Magnezija može nedostajati zbog mnogo razloga poput povecanih potreba tijekom rasta i razvoja, trudnoce ili izloženosti stresu, a do povecanih gubitaka može doci zbog povracanja, proljeva ili bubrežnih bolesti. Razlog može biti i nedovoljan unos, prekomjerno znojenje i bolesti probavnog sustava. Gubitak magnezija može biti posljedica sportske aktivnosti te uzimanja nekih lijekova, od kojih su na prvome mjestu diuretici i laksativi.

Svaki dan hranom moramo unositi 375 mg magnezija jer se ne stvara u tijelu, a u današnjoj prehrani, zbog visokog udjela preradenih šecera, bijelog kruha, bijelog brašna, alkohola i sl., magnezij se pojacano troši. Stoga se manjak magnezija javlja kod velikog broja ljudi.

Nedostatak magnezija može se ocitovati grcevima i slabošcu u mišicima, poremecajem rada srca, živcanom razdražljivošcu, glavoboljom, migrenom i pritiskom u glavi.


Podijeli: Facebook Twiter