Magnezij smanjuje rizik od moždanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe koje jedu hranu bogatu magnezijem poput zelenog lisnatog povrca, orašastih plodova i grahorica imaju manje moždanih udara, pokazalo je medunarodno istraživanje koje je obuhvatilo cetvrt milijuna ljudi.

"Uzimanje magnezija u prehrani povezano je sa smanjenim rizikom od moždanog udara", napisala je voditeljica istraživanja Susanna Larsson s Karolinska instituta u Švedskoj.

Larsson i suradnici proucili su istraživanja koja su se bavila unosom magnezija u posljednjih 45 godina i potom su obradili podatke o ukupno 250.000 osoba te utvrdili koliko ih je pretrpjelo moždani udar.

Rezultati njihova istraživanja pokazuju da se za svakih dodatnih 100 miligrama magnezija koje je osoba dnevno unijela rizik od moždanog udara izazvanog ugrušcima smanjio za 9%.

No autori istraživanja objavljenog u casopisu American Journal od Clinical Nutrition ipak nisu preporucili dnevno uzimanje nadomjestaka magnezija jer je moguce i da su neke druge osobine ove vrste prehrane odgovorne za te rezultate.


Podijeli: Facebook Twiter