Magnat otvorio muzej sa 60.000 djela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meksicki magnat Carlos Slim, smatran najbogatijim covjekom na svijetu, otvorio je u utorak Muzej Soumaya s fundusom od 60.000 umjetnickih djela, u prisustvu meksickog predsjednika Felipea Calderona i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Gabriela Garcie Marqueza.

Smješten u zapadnom dijelu Ciudad de Mexica u asimetricnom zdanju prekrivenom sa 17.000 šesterokuta koji odražavaju svjetlost, muzej Soumaya, po imenu Slimove supruge preminule 1999. godine, bit ce "jedan od najboljih muzeja na svijetu", kazao je americki novinar Larry King, predstavljajuci dogadaj.

Muzej koji obuhvaca slike El Greca, Murilla, Rubensa, nekoliko skulptura Rodina, kao i platna impresionista Moneta, Renoira i Degasa, zamišljen je kao poticaj "ljudskom razvoju" Meksika, istaknuo je Slim. Naglasio je da ce ulaz biti potpuno besplatan.

Muzej se nalazi u središtu urbanog kompleksa Plaza Carzo koji ukljucuje prostrani trgovacki centar, hotel s pet zvjezdica i stambenu zonu. Bogatstvo Carlosa Slima, proglašena 2010. najbogatijim covjekom na svijetu, procjenjuje se na više od 53 milijardi dolara.


Podijeli: Facebook Twiter